Hvad er overgangsalderen helt præcist?
Overgangsalderen beskriver perioden omkring menopause, hvor æggestokkene begynder at producere mindre østrogen, hvilket fører til uregelmæssig menstruation og diverse relaterede gener. Overgangsalderen indtræder normalt i 45-55 års alderen, og hvor meget den enkelte bliver påvirket, varierer fra person til person.
Nogle er heldige og oplever få eller ingen gener. Andre kan være stærkt generet af blandt andet:
- Hedeture
- Søvnløshed
- Ledsmerter
- Knogletab
- Psykisk påvirkning
- Tørhed i vagina
- Mindsket sexlyst
- Markant lavere livskvalitet i perioden.
Mange kvinder oplever også, at kroppen opfører sig anderledes end den plejer, hvilket ofte bliver tydeligt i forbindelse med udfordringer relateret til et ønsket vægttab i overgangsalderen.
Hvorfor oplever kvinder vægtøgning i overgangsalderen?
Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind i, hvorfor kvinder oplever vægtøgning i overgangsalderen. For at kunne klarlægge sammenhængen mellem vægtøgning og overgangsalder, skal vi først forstå de ændringer, der sker i kroppen i denne periode.
Dine hormoner ændrer sig
Først og fremmest bliver dannelsen af østrogen og progesteron mindre i overgangsalderen, hvilket har en betydning for en lang række af de gener som kan være forbundet med denne periode. Herunder hedeture, dårlig søvn, øget stresshormon samt en tendens til at fedt i særlig grad end tidligere dannes visceralt - altså i og omkring maven.
Fra et sundhedsmæssigt perspektiv er det ikke optimalt at fedt bliver lagret i og omkring maven, og nogle kvinder oplever den øgede fedtlagring på maven meget tydeligt, da tøjet ikke sidder behageligt og kroppens form ser anderledes ud, end den har gjort før. At fedtet i højere grad lagres på maven kan være forklaringen på, hvorfor overgangsalderen kan opleves at øge oppustethed og vægtøgning.
Mere stress får dig til at spise mere
Man ved også, at der både grundet alder og hormonelle ændringer sker en øgning i kortisol, som øger stress og påvirker søvnmønstre negativt. Da det er ganske normalt at spise på følelser og især stress og træthed, er det også en mulig forklaring på vægtøgningen i overgangsalderen.
Dårligere søvn gør dig mere sulten
En anden vigtig faktor, der spiller ind i vægtøgningen i overgangsalderen, er den dårlige søvn, som påvirker og øger det appetitregulerende hormon ghrelin, som følgende øger sult og cravings. Forandringerne i kroppen og hvordan disse påvirker vægtøgning, er dermed tæt forbundet, hvilket gør det svært at fastslå en enkelt forandring, som den dominerende faktor. Det varierer også meget fra kvinde til kvinde, hvilke af disse forandringer, der fylder mest.
Lavere stofskifte under overgangsalderen?
En anden interessant idé, der diskuteres meget, er, hvorvidt metabolismen eller stofskiftet falder i forbindelse med overgangsalderen og dermed skulle være årsagen til vægtøgningen. Dette er dog ikke bevist endnu, men det er et område, hvor man fortsat forsøger at blive klogere.
På trods af dette, ser vi stadig en sammenhæng mellem vægtøgning og alder, hvor vi alle, både kvinder og mænd, tager 0,5 kg på årligt i takt med aldringen. Grunden til dette er, at vi med alderen har et lavere energiniveau og øget træthed, hvilket fører til mindre fysisk aktivitet samt at muskelmassen svinder ind med alderen (det naturlige aldersrelaterede tab af muskelmasse også kaldet sarkopeni).
På denne måde er der både tale om en ændring i basalstofskiftet, men også det vi forbrænder ved bevægelse i løbet af dagen. Det betyder altså, at hvis vi fortsat spiser det samme som vi altid har spist, er det sandsynligt, at vi lagrer det overskydende madindtag som fedt, da vores energiforbrug falder, uden at vores madindtag følger med.
Naturlige forandringer kan ligne symptomer ved lavt stofskifte
Det er ikke noget der tyder på, at menopausen eller overgangsalderen fører til lavt stofskifte, da det ikke ændrer på skjoldbruskkirtlens udskillelse af stofskiftehormoner. Det er dog muligt at forveksle symptomer ved lavt stofskifte med de oplevede forandringer i forbindelse med overgangsalderen, herunder blandt andet:
- Øget søvnbehov
- Træthed
- Depressive symptomer
- Hukommelsesbesvær
- Muskel- og ledsmerter
- Hårtab.
Det er derfor vigtigt at pointere at for lavt stofskifte ikke skyldes overgangsalderen, men let kan forveksles med symptomer i forbindelse med overgangsalderen. Er du i tvivl om, hvad der er tilfældet for dig, kan du få det undersøgt med en blodprøve.
Dine knogler bliver påvirket
I forbindelse med overgangsalderen er det også normalt at have en øget risiko for at udvikle knogleskørhed. Knogleskørhed, også kendt som osteoporose, er karakteriseret ved en nedsat knoglemasse og en øget risiko for knoglebrud.
Kvinder er særligt sårbare over for knogleskørhed efter menopausen, fordi de hormonelle ændringer udløser en hurtigere nedbrydning af knoglevævet uden tilstrækkelig nydannelse af knogle. Dette fører til en gradvis svækkelse af knoglerne og dermed øget risiko for brud.
Det er ikke alle kvinder, der får knogleskørhed efter overgangsalderen, men det er vigtigt at være opmærksom på risikofaktorerne såsom:
- Genetik
- Tidlig overgangsalder
- Rygning
- Lav fysisk aktivitet
- Forringet kost
- Højt alkoholindtag.
Emblas sundhedsvejledere kan vejlede dig i hvilken kost, kosttilskud og træning, der kan hjælpe dig med at vedligeholde og styrke din knoglemasse.
Hvad kan hjælpe til vægttab under overgangsalderen?
Du har måske allerede prøvet at tabe dig, men oplever, at hvad der virkede før, ikke længere har den samme effekt. Det kan være utroligt frustrerende. Dog er overgangsalderen en naturlig overgang for alle kvinder, og derfor kan du komme langt ved blot at ændre dit fokus. I stedet for at fokusere på, hvor meget overgangsalderen føles som en forhindring for dit ønske om vægttab, er din bedste mulighed at se på, hvad du rent faktisk selv kan gøre.
Vi har ikke fuld kontrol over vores hormonelle ændringer, men vi kan sørge for at skabe de bedste forudsætninger for, at vi kan ændre vores vaner. Gennem vaneændringer kan vi mindske vores stress, forbedre vores søvn, øge vores aktivitet og blive bedre til at spise på sult-signalet (og i mindre grad på vores følelser) samt prioritere grøntsager, protein og fuldkorn højere i vores kost.
Når alt kommer til alt, handler det om at øge vores daglige energiforbrug gennem regelmæssig fysisk aktivitet og ændre hensigtsmæssigt på vores kostvaner, så vi kan justere vores daglige energiindtag. Det lyder naturligvis ret simpelt, men som enhver, der har forsøgt at tabe sig ved, er det ændringerne af vores vaner, som er den udfordrende del. Heldigvis er der hjælp at hente.
Embla-metoden: Vejen til vægttab, der varer ved
Hos Embla hjælper vores veluddannede sundhedscoaches dig med at ændre søvn, kost og træningsvaner, vejlede dig i retning af dit mål samt støtte dig undervejs i din rejse. Til at hjælpe dig med at nå dine mål bidrager Embla med:
- Professionel sundhedscoaching, så du aldrig er alene om dine mål
- En simpel app til at følge fremskridt, kommunikere med din coach og få relevant viden
- Muligheden for at hjælpe din biologi på vej med vægttabsmedicin, som sænker din appetit og giver ro til at træffe mere bevidste valg
Du læse mere om medicinen og se om vores medicinske vægttabsforløb kan være en mulighed for dig ved at udregne dit BMI.
Det medicinske vægttab
I det medicinske vægttab er det altafgørende at arbejde med dine vaner og ændre den måde, du lever på ved at justere små ting ad gangen. Det er der primært to grunde til.
- Et varigt vægttab handler om meget mere end bare at spise mindre.
- For at et vægttab kan vare ved, skal du have arbejdet med det mentale og opbygget de vaner og adfærdsmønstre, som ruster dig til at holde din nye livsstil efter den medicinske behandling er afsluttet.
Måske ved du allerede hvad du kan ændre, men har svært ved at gøre det, når virkeligheden træder ind. Det kan også være, at du ikke er bevidst om, hvad dine reelle forhindringer og udfordringer er, og derfor ønsker at blive klogere på, hvad de er og hvad du kan gøre ved dem. Begge dele er vores sundhedscoaches eksperter i at hjælpe med.
Du kan komme i gang ved at booke en screening hos en af vores dygtige sygeplejersker
Sådan påvirker overgangsalder og vægtøgning din psyke
I forbindelse med overgangsalderen sker et fald i de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron. Østrogen spiller en afgørende rolle i udviklingen og funktionen af kvinders kønsorganer. Faldet i disse hormoner, som allerede sker fra begyndelsen af overgangsalderen, spiller en stor rolle i de fysiologiske ændringer, men har også stor betydning for dit mentale helbred og humør.
Overgangsalderen er ikke direkte årsag til depression, men det er en tid med øget sårbarhed og det er almindeligt at opleve humørsvingninger og en nedgang i humøret. Den udfordrede søvn i forbindelse med overgangsalderen har helt naturligt også indflydelse på vores energi, humør og velvære. Nogle kvinder oplever depression i forbindelse med overgangsalderen, og risikoen for at blive ramt af en depression i overgangsalderen er også øget, hvis du tidligere har haft en depression og humøret har været stærkt svingende relateret til hormonelle påvirkninger såsom menstruation og graviditet.
Udover de mange fysiske symptomer på overgangsalder kan de psykiske symptomer være følgende:
- Lavere stresstærskel
- Hukommelsesbesvær
- Øget følelse af tristhed
- Mangel på overskud
- Humørsvingninger
- Kortere lunte
- Ængstelig
- Grådlabil
- Irritabel
- Modløs
Alt sammen symptomer som kan “trigge” følelsesmæssig spisning, som ofte er den største og mest oversete udfordring i forbindelse med vægttab.
At spise på sine følelser er på ingen måde unormalt, da vi alle gør det i et eller andet omfang. Hvem har ikke prøvet at blive trøstet med en is som barn? Eller spist kage på glade følelser i forbindelse med fejring af fødselsdag? Det handler mere om graden og hyppigheden, og om det står i vejen for dit ønske om vægttab. Hvis dette er tilfældet, har vi hos Embla en handleplan, hvor du og din situation er i centrum, og som hjælper dig med at tage hånd om og arbejde med de følelser og den adfærd, der er tilknyttet følelsesmæssig spisning.
Sådan hjælper medicin dig med vægttab i overgangsalderen
Som nævnt tidligere tilbyder Embla receptpligtig vægttabsmedicin, som en hjælp til dit vægttab. Den medicin vi oftest udskriver er Wegovy, som indeholder stoffet semaglutid, og er godkendt til vægttabsformål.
Sådan virker medicinen
Semaglutid ligner det appetitregulerende hormon (GLP-1), som frigøres fra tarmen efter et måltid. Wegovy og dit eget naturligt fremkomne GLP-1 virker ved at påvirke de områder i hjernen, som styrer appetitten, så du føler dig mindre sulten, har mindre trang til snacks og oplever færre cravings. På samme tid gør det også, at du føler dig mæt i længere tid ved at få din mavesæk til at tømme maden ud i tarmene langsommere. Alt dette gør, at du spiser mindre og derved taber dig.
Der findes også andre vægtregulerende præparater på markedet, som indeholder samme eller lignende indholdsstoffer, såsom Ozempic og Saxenda. Dette er dog ikke noget, du behøver at bekymre dig om hos Embla.
Professionel støtte, der viser dig vejen
Når du er en del af Embla, sikrer vores sygeplejersker og læger, at du får den bedst mulige behandling, og de er tilgængelig for dig fra start til slut gennem hele dit forløb. Du er altså altid i trygge hænder, og aldrig alene om noget.
Udover sygeplejersker og læger, har du via din egen veluddannede sundhedscoach altid adgang til hjælp via chat eller videosamtaler, hvad enten det er spørgsmål eller udfordringer. Vi er tilgængelige gennem hele dit forløb, og selv når du er kommet i mål med dit vægttab, står vi klar til at hjælpe dig med at vedligeholde din vægt.
Derudover har du også mulighed for at blive en del af Emblas communities, som eksempelvis "Women 45+”, et fællesskab for Emblas medlemmer, som deler og inspirerer hinanden i relation til netop udfordringer med vægten under menopause og overgangsalderen. På den måde kan du udover den appetitregulerende medicin, få støtte fra både din sundhedscoach samt ligesindede.
Hjælp til vægttab efter overgangsalder
At kæmpe med vægtøgning og sigte efter vægttab i overgangsalderen er på ingen måde nemt.
Mange faktorer spiller ind, og din biologi som kvinde sætter mange forhindringer på vejen i form af lavere energiniveau og overskud, hedeture, stress, humørsvingninger, dårlig søvn og forværret mentalt helbred. Alt dette gør, at det du engang kunne gøre for at tabe dig ikke nødvendigvis er tilstrækkeligt nu.
Embla eksisterer for at give dig den holistiske støtte, der skal til for at du kan opnå et varigt vægttab. Selvom vi også arbejder med medicinsk slankemiddel, får du meget mere end et recept på vægttabsmedicin som injektion. Du bliver en del af et tværprofessionelt støttenetværk, der hjælper dig med at skabe reelle livsstilsforandringer. Gennem vores egen app har du let adgang til din sundhedscoach, sundhedsfaglig hjælp og vejledning samt fællesskaber, hvor du kan inspirere og dele erfaringer med hundredvis af andre Embla-medlemmer.
Du kan altid læse mere om vores holistiske tilgang til vægttab her.
Referencer
Baker FC, de Zambotti M, Colrain IM, Bei B. Sleep problems during the menopausal transition: prevalence, impact, and management challenges. Nat Sci Sleep. 2018 Feb 9;10:73-95.
Dupuit M, Maillard F, Pereira B, Marquezi ML, Lancha AH, Boisseau N. Effect of high intensity interval training on body composition in women before and after menopause: a meta-analysis. Experimental Physiology. Volume105, Issue 9, 1 September 2020, Pages 1470-1490.
Fenton A. Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause. J Midlife Health. 2021 Jul-Sep;12(3):187-192. doi: 10.4103/jmh.jmh_123_21. Epub 2021 Oct 16.
J. R. Guthrie, L. Dennerstein & E. C. Dudley (1999) Weight gain and the menopause: a 5-year prospective study, Climacteric, 2:3, 205-211.
Howard BV, Manson JE, Stefanick ML, Beresford SA, Frank G, Jones B, Rodabough RJ, Snetselaar L, Thomson C, Tinker L, Vitolins M, Prentice R. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women's Health Initiative Dietary Modification Trial. JAMA. 2006 Jan 4;295(1):39-49.
Imayama I, Alfano CM, Kong A, Foster-Schubert KE, Bain CE, Xiao L, Duggan C, Wang CY, Campbell KL, Blackburn GL, McTiernan A. Dietary weight loss and exercise interventions effects on quality of life in overweight/obese postmenopausal women: a randomized controlled trial. Int J Behav Nutr Phys Act. 2011 Oct 25;8:118.
Patel SR, Malhotra A, White DP, Gottlieb DJ, Hu FB. Association between reduced sleep and weight gain in women. Am J Epidemiol. 2006 Nov 15;164(10):947-54.