embla logo

Mål dit BMI (Body Mass Index)

Indtast din vægt og din højde i beregneren og få med det samme svar på, hvad dit BMI er. Du kan også læse mere om hvad BMI er, de typiske spørgsmål og se en video med vores læge.

kvinde på vægt

BMI beregner

Indtast din vægt og højde i beregneren og få med det samme svar på, hvad dit BMI er.

Dit body mass index (BMI) kan give dig en indikation af, om du er overvægtig. I tabellen længere nede på siden kan du tjekke i hvilken gruppe, dit BMI placerer dig. Er dit BMI over 25, hører du til gruppen ‘overvægtig’ eller ‘svært overvægtig’. Mere end halvdelen (51%) af alle danskere har en BMI over 25, og det er derfor helt normalt. Er dit BMI over 30, kan du hos embla få hjælp til at ændre livsstil og tabe dig - enten med eller uden medicin.

Angiv venligst højde og vægt
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hvad er BMI?

Se videoen med vores læge Nicholas, som forklarer lidt om BMI.

Hvordan opdeles BMI?

Følgende er et overblik over, hvordan man katagoriserer BMI værdier.

BMI
Under 18,5
Undervægtig
18,5 - 24,9
Normalvægtig
25,0 - 29,9
Overvægtig
30,0 - 34,9
Svært overvægtig klasse I (potentiel kandidat til medicinsk vægttab)
35,0 - 39,9
Svært overvægtig klasse II (potentiel kandidat til medicinsk vægttab)
Klasse
40 +
Svært overvægtig klasse III (potentiel kandidat til medicinsk vægttab)

Det skal du vide om BMI

Vi har samlet nogle af de mest stillede spørgsmål om body mass index; hvordan det beregnes, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvordan beregner man BMI?

Det er nemt at udregne dit BMI ved hjælp af vores beregner her på siden, men du kan også selv lave regnestykket ved at dividere din vægt i kilo med din højde gange højde i meter. Resultatet er dit BMI-tal. Formlen for beregning af BMI ser sådan her ud: vægt (kg) / højde x højde (m) = BMI.

Eksempelvis 95 kg / 1,75 m x 1,75 m = 31,02 BMI

Hvad er BMI?

Dit body mass index kan ikke alene fortælle dig, om du er overvægtig. Hos embla kigger vi ud over dit BMI, når vi skal vurdere, hvordan vi bedst kan hjælpe dig til et varigt vægttab. Når du booker en gratis sundhedssamtale hos os, vil vi stille dig en række spørgsmål, der kan fortælle os noget om din sundhed. Vi er eksperter i vægttab og vægtkontrol, både med og uden medicin. Hos embla tilbyder vi dig et online vægttabsforløb, hvor vi med én-til-én sundhedscoaching hjælper dig med at tilpasse din livsstil - så du kan opnå et langvarigt vægttab.

BMI står for Body Mass Index og er et tal, der kan fortælle noget om, hvorvidt du er undervægtig, normalvægtig, overvægtig eller svært overvægtig. Dit body mass index beskriver din vægt i forhold til din højde og kan være en indikator for, om du bør tabe dig.

Du skal være opmærksom på, at BMI kun er ét værktøj ud af flere til at vurdere, om du er overvægtig. Tallet kan nemlig ikke sige noget om, hvad din fedtprocent er. Og det fortæller heller ikke noget om din muskelmasse. Personer, der har en høj muskelmasse, kan derfor have et højt BMI uden at være overvægtige. En bodybuilder kan f.eks. have et BMI over 25, men en meget lille fedtprocent. Det samme gælder for andre meget veltrænede sportsfolk.

Er du gravid, kan du ikke bruge dit BMI til at vurdere, om du vejer for meget, da du helt naturligt kommer til at tage på efterhånden, som din mave vokser. Er du under 19 år gammel, bør du heller ikke bruge vores BMI-beregner til at finde ud af, om du vejer for meget eller for lidt i forhold til, hvad de officielle anbefalinger er. Grænserne for, hvad normalvægtige børn og teenageres body mass index bør være er nemlig ikke de samme som for voksne.

Hvad står BMI for?

BMI står for Body Mass Index og beskriver forholdet mellem din højde og din vægt. Du kan bruge dit body mass index til at finde ud af, om du er overvægtig, undervægtig eller normalvægtig. På dansk hedder body mass index også kropsmasseindex.  

Hvad skal mit BMI være?

Dit body mass index skal helst ligge mellem 18,5 og 24,9. Ligger dit BMI over 25, er du sandsynligvis overvægtig, og ligger det over 30, er du i kategorien ‘svært overvægtig’. Det betyder også, at du har mulighed for at få hjælp med et medicinsk vægttab. Det kan du læse mere om her på vores website.

Hvornår er man undervægtig?

Kigger du udelukkende på dit BMI-tal, er du undervægtig, hvis tallet er under 18,5. Men fordi muskler vejer mere end fedt, kan din fedtprocent stadig ligge inden for anbefalingerne i forhold til, hvornår du er normalvægtig. Har du en lav muskelmasse, kan du sagtens have en sund mængde fedt på kroppen.

Er du ældre eller har du været igennem et langt sygdomsforløb, er det ikke usædvanligt, at muskelmassen er i den lave ende, og dit body mass index vil derfor også blive mindre, selv om du har lige så meget fedt på kroppen, som du altid har haft.

Hvornår er man normalvægtig?

Ifølge BMI-skalaen er du normalvægtig, når dit BMI eller mellem 18,5 og 24,9. Grænserne for, hvornår du er normalvægtig, spænder vidt. Er du 1,75 m høj er du indenfor området ‘normalvægtig’ når du vejer fra 56,7 kg til 76,3 kg. Det er et spænd på næsten 20 kg, og det betyder, at du i teorien ville kunne tage 20 kg på og stadig ikke være overvægtig. Men dit BMI fortæller ikke noget om, hvor mange af de kilo, der er fedt, og hvor mange der er muskler. Og derfor er et BMI mellem 18,5 og 24,9 ikke ensbetydende med, at du er sund.

Hvornår er man overvægtig?

Ud fra BMI-skalaen er du overvægtig, når dit BMI er over 25. Selvom du ikke alene ud fra dit BMI-tal kan vurdere, om du vejer for meget, er der statistisk set større risiko for at udvikle livsstilssygdomme som type 2-diabetes, slidgigt og hjertekarsygdomme, når du har et højt BMI.

Hvornår er man svært overvægtig?

Du er svært overvægtig, hvis dit BMI er over 30. Jo højere dit BMI er, des større er risikoen for at udvikle alvorlige livsstilssygdomme. Som svært overvægtig er du også kandidat til at få hjælp til at ændre livsstil og tabe dig via medicinsk vægttab.

Hvad er min idealvægt?

Vi vil hellere snakke om, hvad en sund vægt er, frem for at definere en idealvægt. I udgangspunktet er du normalvægtig, når dit BMI er mellem 18,5 og 24,9, men om du er sund afhænger også af, om du f.eks. spiser varieret og fiberrigt og får motion hver dag.

Er der forskel på BMI for kvinder og mænd?

Der er ingen forskel på, hvad dit body mass index bør være, om du er kvinde eller mand. For begge køn bliver bliver en normalvægt defineret som et BMI mellem 18,5 og 24,9. Også selv om der er stor forskel på kropsbygningen, fedtprocenten og muskelmassen hos kvinder og mænd.

Til gengæld er der forskellige anbefalinger omkring, hvad en sund fedtprocent og et sundt taljemål er for hhv. kvinder og mænd. Sammen med BMI er det to værktøjer, der kan bruges til at vurdere, om du vejer for meget.

Er BMI og fedtprocent det samme?

Nej, dit BMI er ikke det samme som din fedtprocent. Fedtprocenten beskriver, hvor stor en del af din vægt, der er fedt. Dit BMI fortæller ikke noget om, hvor meget fedt du har på kroppen. Derfor kigger man ofte på både BMI-tallet og fedtprocenten, når man skal vurdere, om en person er overvægtig.

Hvad en sund fedtprocent er, varierer i forhold til køn og alder. Er du kvinde, skal din fedtprocent helst ligge mellem 21% og 36%, mens den hos mænd skal ligge mellem 8% og 25%. Men det er heller ikke ud fra fedtprocenten alene muligt at sige noget om, hvorvidt du er overvægtig. Fedtet kan nemlig fordele sig forskelligt på kroppen, og derfor vil din læge sikkert også kigge på dit BMI og dit taljemål for at vurdere, om du er overvægtig.

Risici ved høj BMI og svær overvægt

Vi ved, at fedme og overvægt giver risiko for at udvikle en lang række livsstilssygdomme. Jo højere, dit BMI er, des større er risikoen også for at blive alvorligt syg. Har du et højt body mass index, er det ikke ensbetydende med, at du selv kommer til at udvikle en livsstilssygdom, men statistisk set er der større risiko for det. De vigtigste livsstilsygdomme, der skyldes fedme, er ifølge Patienthåndbogen:

kærlighed vægttab

Vi er eksperter

Vi har arbejdet med vægttab i rigtig mange år. Forløbet er udarbejdet af nogle af de førende forskere, læger og personer bag de nyeste studier indenfor området. Vi anvender kun metoder, som er funderet i videnskaben.

Læs mere
smiley

Mød holdet

Vi er enormt stolte af de dygtige mennesker, som udgør vores klinik. Med et stort fokus på faglighed og nærvær, har vi sammensat en gruppe eksperter som kan hjælpe dig hele vejen igennem et vægttabsforløb.

Læs mere
telefon hvid

Book din gratis sundhedssamtale

Man kan altid booke en gratis sundhedssamtale med én af vores sygeplejersker, som kan fortælle mere om forløbet og kortlægge om vi er den rigtige valg for dig.

Tilmeld