I en verden, hvor type 2-diabetes bliver stadig mere udbredt, har amerikanske Eli Lilly udviklet to nye lægemidler kaldet Mounjaro® og Zepbound®. Mounjaro® er godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) til behandling af type 2-diabetes og repræsenterer et stort fremskridt inden for diabetesbehandling. Zepbound®, der indeholder det samme aktive stof, er godkendt til behandling af svær overvægt. Seneste udmelding er nu, at både Mounjaro® og Zepbound® er godkendt til behandling af svær overvægt.
Begge lægemidler indeholder tirzepatid, som er en kombination af to aktive stoffer: et glucagon-lignende peptid-1 (GLP-1) receptoragonist og et glukoseafhængigt insulinotropisk polypeptid (GIP) receptoragonist. GLP-1 har været meget omtalt i Danmark i de seneste år, især på grund af lægemidlet Wegovy®, som tilhører samme kategori. GIP-komponenten er en ny tilføjelse, der gør at disse lægemidler er mere effektive end de populære Wegovy® og Ozempic® fra Novo Nordisk.
Sådan fungerer Mounjaro® og Zepbound®
Mounjaros effektivitet i behandlingen af type 2-diabetes og vægttab kommer fra dens virkning på to fronter.
GLP-1 receptoragonisten øger insulinproduktionen i kroppen, mens den samtidig mindsker produktionen af glucagon, et hormon, der øger blodsukkeret. GIP receptoragonisten hjælper kroppen med at udnytte insulin mere effektivt og bidrager dermed til bedre kontrol af blodsukkeret. Disse to komponenter hjælper patienter med at opnå bedre blodsukkerregulering og reducerer risikoen for komplikationer relateret til diabetes. Forskning viser, at tirzepatid også kan føre til et betydeligt vægttab, hvor nogle studier viser op mod 26 % vægttab efter 88 ugers behandling. Derfor har Eli Lilly lanceret Zepbound® med de samme aktive komponenter til behandling af svær overvægt. I nogle markeder bl.a. England har Eli Lilly fået tilladelse til, at sælge og markedsføre Mounjaro® som et præperat mod overvægt da det er samme aktive virkemiddel, hermed samme effekt. Det bliver sandsynligvis også tilfældet i Danmark.
Begge lægemidler gives som en injektion, hvor patienten skal stikke sig selv med en ultra tynd nål i f.eks. maveskindet én gang om ugen. I modsætning til Novo Nordisks FlexTouch pen, som tillader patienten at indstille dosis og påføre en nål, kommer både Mounjaro® og Zepbound® som en enkeltdosis pen kaldet en autoinjector. En autoinjector kræver ikke indstilling af dosis eller påsætning af en nål, da nålen allerede er i enheden. Den anvendes én gang og kasseres derefter. Vi kan se fra bl.a. England at Mounjaro® muligvis også kommer i form som Kwikpen, hvilket ligner de penne man kender fra behandling af sukkersyge hvor man selv kan regulere dosis.
Zepbound® (tirzepatid) sammenlignet med Wegovy® (semaglutid)
Mounjaro® og Zepbound®s aktive stof tirzepatid har vist sig at være mere potent end lægemidler baseret på semaglutid, som Wegovy® og Ozempic®.
Studier, der kombinerer medicinsk behandling med livsstilsændringer, viser, at Wegovy® kan føre til et vægttab på op til 16 % efter 68 ugers behandling, sammenlignet med 26 % vægttab efter 88 uger med Zepbound®. Det svarer til et ca. 62 % større vægttab. For eksempel kan en patient, der vejer 120 kg, opnå en vægt på ca. 89 kg med Zepbound® eller Mounjaro®, sammenlignet med ca. 101 kg ved Wegovy®. Embla studierne Embrace I, II, II og IV har vist, at man kan opnå endnu bedre resultater hvis man kombinerer medicinen med et Embla behandlingsforløb.
Godkendelse af Zepbound® og Mounjaro®
Zepbound® og Mounjaro® betragtes som sikre lægemidler og er godkendt af FDA i USA. I Europa har Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkendt Mounjaro® til behandling af type 2-diabetes og anbefalet Zepbound® til godkendelse. Mounjaro® er sidenhen også blevet godkendt til behandling af svær overvægt, da det er samme aktive virkmiddel.
Hvornår kommer Mounjaro® og/eller Zepbound® til Danmark?
I Danmark, og i mange andre lande, er der et stigende behov for effektiv behandling af type 2-diabetes og behandling af svær overvægt. Introduktionen af Mounjaro® og Zepbound® på det danske marked kunne forbedre livskvaliteten for mange diabetikere og svært overvægtige.
Dog er godkendelsesprocessen og tilskudsprocessen for nye lægemidler ofte kompleks og involverer myndigheder og sundhedsvæsenet.
Lægemidlerne er endnu ikke officielt lanceret i Danmark og derfor ikke i vid udstrækning tilgængelige på danske apoteker udover en mindre import. Historisk set lanceres de nyeste i denne kategori først til behandling af diabetes og derefter til behandling af svær overvægt, men om det også gælder for Mounjaro® og Zepbound® må tiden vise. I England kom Mounjaro® først og var godkendt til begge behandlinger.
Kan jeg få Mounjaro® i Danmark?
Der er en mindre import af Mounjaro® i Danmark til danske apoteker da det behandlingsmæssigt er godkendt, og kan i princippet anskaffes. Hos Embla har vi opstartet medlemmer i Mounjaro® behandling da vi også har en britisk afdeling hvor vi har anvendt det siden det lanceringen med rigtig god effekt.
Hvad koster Zepbound® og Mounjaro®?
Det er endnu ikke afgjort, hvad Zepbound® og Mounjaro® endeligt vil koste i Danmark. Den mindre import der er af Mounjaro® er prissat omkring 3.200 - 4.000 kr./måneden.
Selvom de er godkendt til forskellige behandlinger, har priserne ofte været sammenlignelige. På det amerikanske og britiske marked har Eli Lilly sat prisen på Zepbound® og Mounjaro® en smule lavere end Wegovy®. I Danmark kunne det betyde, at prisen muligvis vil ligge omkring 1.500 - 2.000 kr./måneden når lægemidlerne officielt bliver lanceret.
Livsstilsændringer som supplement til vægttabsmedicin
Selvom Zepbound® og Mounjaro® udgør et stort fremskridt i behandlingen af svær overvægt, er det vigtigt at huske, at medicinsk behandling for vægttab virker bedst sammen med livsstilsændringer.
En kontinuerlig indsats for at mindske indtaget af sukker og raffinerede kulhydrater, øge indtaget af fibre og sunde fedtstoffer, dyrke regelmæssig motion, og følge en afbalanceret kost er nødvendig for optimal vægtkontrol. Et nyere studie fra Novo Nordisk viste, at en patientgruppe, som ikke fik betydelig hjælp til livsstilsændringer og kun modtog medicinsk vægttabsbehandling, kun opnåede et vægttab på ca. 8,5 %. Hvis man stopper den medicinske behandling, er der lav indikation på, at vægttabet kan fastholdes.
Starter man et vægttabsforløb og eksempelvis vejer 100 kg, har en fedtprocent inden for normalområdet - for derefter at tabe sig 15 kg vil den nye vægt være 85 kg. Fedtprocenten er ikke nødvendigvis ændret radikalt, da man både har tabt fedt og muskler ved vægttabet. Måske finder man det lidt dyrt at bruge tusindvis af kroner hver måned på medicin og vælger derfor at stoppe behandlingen. Har man undervejs i vægttabsforløbet ikke fået ordentlig støtte til at opbygge de gode kost- og motionsvaner, vil mange ganske sandsynligt tage den tabte vægt på igen.
Det essentielle ved denne artikel er, at de nye kilo kropsmasse man tager på primært består af fedt. Man vil altså have en højere fedtprocent end før man startede på vægttabsforløbet og herved ganske sandsynligt være mindre sund end tidligere, til trods for, at vægten er den samme som udgangspunktet.
Derfor anbefaler vi hos Embla, at man altid bør supplere medicinsk vægttabsbehandling med professionel hjælp til livsstilsændringer, for at sikre de gode vaner og vægtkontrol fremadrettet.