Overgangsalderen er en helt naturlig udviklingsfase i livet. Typisk rammer det kvinder i alderen 45-55 år, og igangsættes ved en nedsat hormonproduktion, som medfører en lang række hormonelle forandringer, der påvirker både fysiologiske og emotionelle tilstande i kroppen.
Symptomerne på overgangsalderen er individuelle og kan opleves forskelligt fra person til person. De typiske symptomer beskrives som: søvnforstyrrelse, humørændringer, nedsat energiniveau, hedeture, mindsket sexlyst, vægtøgning (særlig abdominal fedt omkring maven), nedsat vaskulær funktion, forhøjet blodtryk, ømhed i muskler og led.
Oftest vil der være en sammenhæng mellem overvægt og oplevelsen af symptomer. Ved et vægttab og opnåelse af normalvægt, vil symptomerne typisk synes mildere.
Hvorfor kan det være svært at tabe sig i overgangsalderen?
For kvinder i overgangsalderen kan det opleves sværere at tabe sig. I forskningen indenfor området er der stor optagethed omkring, hvilke aldersrelaterede forandringer, både fysiske og emotionelle, der er associeret med vægtøgning, og det er et område der fortsat bliver forsket i.
I studier der hidtil har undersøgt dette, finder man at den afgørende faktor for vægtøgningen er alder. Vægtøgning ved overgangsalderen kan derfor foruden alderdommen, relateres til de symptomer som hormonelle forandringer bl.a. medvirker til:
- Dårligere søvn, har indflydelse på at vi er mere tilbøjelige til søde og fede fødevarer.
- Livsstilen ændres i sammenhæng med mindre energi og søvn, der sænker mængden af fysisk aktivitet i hverdagen (fx. gang og cykling) samt færre træningsrelaterede aktiviteter end tidligere.
Tilsammen kan disse have indvirkning på, at energibehovet per dag reduceres og potentielt medvirker til at energibalancen i højere grad bliver positiv. I studier som har undersøgt aldersrelaterede forandringer, forekommer det, at alderen forårsager en vægtøgning på 0,5 kg. om året. Således vil yderligere vægtøgning formentligt skyldes forandringer i livsstil.
Andre afgørende faktorer af aldringsprocessen hos både kvinder og mænd er blandt andet et aldersrelateret fald i muskelmasse. Dette betegnes som sarcopenia, der henviser til fald i muskelvæv og hertil forringet muskelfunktion. Dette har en indvirkning på basalstofskiftet, hvor der vil forbrændes mindre energi i løbet af dagen og energibehovet vil således reduceres.
Ovenstående årsager giver i højere grad anledning til at efterstræbe et sundt vægttab og få bedre livskvalitet både før, under eller efter overgangsalderen, da det som beskrevet kan være medvirkende til at sænke de symptomer, der kan opstå. Med den rette parathed og støtte kan du finde vejen til en krop i balance, og det vil vi i Embla gerne være med til at realisere.