August 28, 2023

Kan din søvn påvirkes, når overgangsalderen sætter ind?

Det anslås at mellem 40-60 % af kvinder i overgangsalderen oplever tydelige reaktioner i relation til deres søvn, der enten ændres eller forværres med bl.a. hyppige opvågninger, begrænsede eller lettere søvnmønstre.
Slankepiller

I artiklen “Overgangsalderen - så er du det rette sted” beskrives overgangsalderen som en naturlig udviklingsfase, der typisk rammer kvinder i alderen 45-55 år. I denne fase kan hormonproduktionen give forandringer og både fysiologiske og emotionelle reaktioner i kroppen. 

Det anslås at mellem 40-60 % af kvinder i overgangsalderen oplever tydelige reaktioner i relation til deres søvn, der enten ændres eller forværres med bl.a. hyppige opvågninger, begrænsede eller lettere søvnmønstre. Dette udløses af den ændrede hormonproduktion. 

Vedvarende og urolige søvnforstyrrelser på tværs af overgangsalderen, ofte betinget af sved- og hedeture, kan have negativ indvirkning på funktionen og produktiviteten i dagtimerne og øge risikoen for mentale og fysiske helbredstilstande. Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på at tage det alvorligt, så du sikrer dig, at du fortsat har de bedste betingelser for optimal søvn. 

Her er et par gode råd, der kan anvendes ved ændret søvn i overgangsperioden

  1. Find et mønster i dine sved- og hedeture, da du i overgangsalderen er mere følsom for temperaturstigninger. Blot ved at drikke kaffe, alkohol eller spise krydret mad, kan det forårsage en temperaturregulering. Sørg for at du holder dit soveværelse koldt og undgår ting, der kan udløse temperaturreguleringer. 
  1. Lad ikke svedeture kontrollere dig. Det er nemmere sagt end gjort, men du vil faktisk kunne mindske svedeture, hvis du selv tager kontrollen. Prøv at trække vejret helt ned i maven, og husk på, at det går over om lidt, så kan du ofte tage kontrollen over din krop. 
  1. Prøv med mindfulness og meditation, hvis du har svært ved at koble fra og slappe af inden sengetid. Det kan hjælpe en bedre nattesøvn godt på vej, og have en god indvirkning på din daglige trivsel og dit mentale helbred. 

Det er selvfølgelig altid en god idé, at sikre at dit soveværelse er koldt, og at der regelmæssigt bliver luftet ud og gjort rent og skiftet sengetøj. Dertil kommer, at det er en god ide, med begrænset lys og at holde al teknologi væk fra rummet. Der kan eventuelt anvendes sovemaske eller ørepropper, hvis der ikke er støjisoleret, eller hvis din partner snorker. 

Referencer

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29445307/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26142241/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37011660/

Vores blog

Måske er du også interesseret i?

Se flere artikler

Opskrifter

Din inspiration til måltider

Se flere opskrifter