Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Slankepiller: Virker de? Og hvad er alternativerne? (Forklaret af en læge)

Hvordan virker slankepiller? Kræver de recept, eller kan de fås i håndkøb? Og hvem kan få hjælp til et medicinsk vægttab med slankemedicin? I denne artikel gennemgår vi det hele.

Slankepiller: Virker de? Og hvad er alternativerne? (Forklaret af en læge)

Slankepiller er, over en bred kam, medicin eller kosttilskud, der kan støtte dit vægttab. Nogle er piller med en appetitnedsættende effekt, og andre øger forbrændingen. Og mens nogle af dem har en dokumenteret effekt, kan du også finde piller, der lover dig et vægttab, men som har en tvivlsom virkning. Slankepiller findes både i håndkøb og på recept.

Hvordan virker slankepiller?

Slankepiller virker enten ved at øge mæthedsfornemmelsen, hæmme optagelsen af fedt via tarmen eller øge forbrændingen. Nogle typer af vægttabsmedicin kan have mere end én virkning, og der bliver hele tiden udviklet ny og bedre medicin til vægttab på baggrund af forskning og ny viden. 

Det er ikke alle typer vægttabsmedicin, du kan få i pilleform. Nogle typer er flydende, og du kan tage dem ved at stikke dig med en pen med en lille fin nål - præcis som du måske kender fra diabetespatienter. Eksempler på det er præparaterne Wegovy® og Ozempic®.

De tre typer af slankemedicin er: 

1. Slankemedicin, der øger mæthedsfornemmelsen

Denne type af slankemedicin efterligner kroppens eget mæthedshormon. Når du spiser, bliver det hormon, der hedder GLP-1 frigivet i din tarm og giver besked til din hjerne om, at du er mæt. Når du bruger denne type medicin, opnår du samme effekt: Det sænker din appetit og får dig til at føle dig mæt hurtigere. På den måde hjælper medicinen dig med at opnå og fastholde et vægttab.

2. Slankemedicin, der hæmmer fedtoptagelsen

Ved hjælp af enzymer bliver noget af fedtet fra den mad, du har spist, ikke optaget i tarmen, og derfor undgår du, at det sætter sig på dine lår, mave eller andre steder på din krop. I stedet bliver det udskilt med din afføring. Samtidig kræver brugen af denne type medicin ofte, at du spiser en meget fedtfattig kost. I gennemsnit taber man sige 2-3 kilo på et år ved hjælp af denne type medicin.  

3. Slankemedicin, der øger forbrændingen

Ved hjælp af aktive stoffer som f.eks. amfepramon, bliver din appetit sænket, og din forbrænding bliver øget. Nogle af disse stoffer kan dog skabe afhængighedsproblemer. 

Vær obs på, hvilken slags slankepiller du går efter

Markedet for slankemidler er stort og til en vis grad ukontrolleret. Det, der populært bliver kaldt ‘slankepiller’, kan dække over mange ting. Du kan få slankepiller i håndkøb, og ofte findes der også en kraftigere, receptpligtig udgave af håndkøbsmedicinen, du skal til lægen for at få udskrevet. Der findes også kosttilskud, der lover dig et vægttab ved hjælp af f.eks. urter og vitaminer. 

Præparaterne går under betegnelser som ‘vægttabsmedicin’, ‘fedtforbrændende piller’, ‘fedmemedicin’ og ‘slankemedicin’, og fælles for dem alle er, at du kun taber dig og holder dit vægttab ved lige, hvis du kombinerer medicinen med en sund livsstil. 

LÆS MERE om medicinsk vægttab, og om du er egnet.

 

Slankepiller i håndkøb på nettet

Især hvis du køber slankepiller online fra udlandet, skal du være varsom. I Danmark og EU er lovgivningen for kosttilskud og lægemidler strengere end mange andre steder. Det er langt fra sikkert, at de slankepiller, du kan købe online, er undersøgt lige så grundigt som receptpligtig medicin. I bedste fald udebliver dit vægttab. I værste fald har slankemidlerne bivirkninger. Nogle slankepiller er også blevet forbudt med tiden, men kan stadig fås på det sorte marked.

Du bør altid sikre dig, at slankepiller købt online, er godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Derudover anbefaler vi også, at du lige tager en snak med din læge, før du hopper ud i et projekt, der indebærer slankemedicin.

Kan man tabe sig med slankepiller?

Om slankepiller virker for dig, kommer an på, hvilken livsstil du fører, mens du tager dem. Og om du holder fast i de sunde vaner efterfølgende. Dyrker du motion og spiser du sundt? Du kan ikke forvente at tabe dig blot ved at tage slankepiller. Eller ved at tage en hvilken som helst anden form for vægttabsmedicin for den sags skyld. 

Vægttabsmedicin kan være en støtte, når du gerne vil tabe dig. Det kan være det, der sætter dit vægttab i gang, og det, der motiverer dig til at fortsætte, til du når i mål. Men slankepiller eller en anden type medicin til vægttab - uanset om det kan købes som håndkøb eller det er udskrevet på recept fra din læge - kan aldrig stå alene. Et varigt vægttab kræver, at du fører en sund livsstil. 

Hvis du vil opnå et effektivt vægttab med medicin, viser forskning, at en kombination af motion og medicin virker dobbelt så godt, som enten vægttabsmedicin eller motion alene. Studierne er dog ikke foretaget med de slankepiller, du kan få i håndkøb, men med GLP-1a-lægemidler, der udskrives på recept.

Så selv om slankepiller måske virker, skal du ikke forvente et hurtigt vægttab, medmindre du også ændrer din livsstil. 

Alternativ til slankepiller

Mens slankepiller og pulverkure i mere end et halvt århundrede har lovet hurtige og effektive vægttab, som man i øvrigt altid bør være skeptisk overfor - har forskning i dag vist os helt nye muligheder og veje, hvad angår brugen af medicin mod overvægt. Ny vægttabsmedicin hacker f.eks. kroppens egen biologi ved hjælp af semaglutid og liraglutid, der begge er GLP-1-molekyler. 

Medicin med GLP-1-molekyler efterligner din egen krops hormoner. Når du spiser, frigiver din tarm helt naturligt hormoner, der får dig til at føle dig mæt. Når du får hjælp til medicinsk vægttab med lægemidler, der indeholder enten liraglutid eller semaglutid, vil din hjerne registrere en mæthedsfølelse, og du får behov for at spise mindre. Medicinen regulerer din appetit og får dig til at føle dig mæt mellem måltiderne. 

Oprindeligt blev denne type medicin udviklet til behandling af sukkersyge, og den har i Danmark været anvendt til det formål siden 2009. Efterfølgende opdagede man, at behandlingen også førte et vægttab med sig. Forskere har lavet studier af, om medicinen kan bruges til at behandle svær overvægt, og i dag er flere GLP-1a-lægemidler godkendt til brug i vægttabsforløb.

Hos Embla bruger vi GLP-1a-medicin som en del af forløbet hos mange af vores medlemmer. For at få effektive og varige resultater skal medicinen altid bruges som en del af et forløb med sund kost og motion - som medlem hos Embla lærer din coach dig, hvordan du skal spise og træne og giver dig de nødvendige mentale værktøjer til at nå i mål. 

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv