embla logo

Hvad er et medicinsk vægttab?

Et kliniske område i udvikling, hvor man som svært overvægtig nu har en række muligheder man ikke havde for ganske få år siden. Men hvad er et medicinsk vægttab? Hvad er effekten? Og er det holdbart? Kan man få hjælp til vægttab hos lægen? Vi er en dansk lægeklinik med speciale i medicinsk vægttab.

medicin i maven

Hvordan taber man sig med medicin?

Et “medicinsk vægttab” er som det indikerer, at man anvender medicin til at tabe sig. Oftest kommer vægttabsmedicin i form som en pen og injiceres i huden 1 gang om dagen eller ugenligt, alt efter hvilken medicin man anvender - som man kender det ved insulin og personer med diabetes. Nålen er så tynd så man ikke kan mærke stikket. Der findes også slankepiller, men det mest anvendte og effektive er ugentlige indsprøjtninger. Behandlingen er forbeholdt personer med svær overvægt altså BMI 30+.

druer mad opskrifter vægttab

Mange muligheder og flere på vej

Den vægttabsmedicin man anvender til behandling af svær overvægt i dag har væsentlig færre bivirkninger end tidligere og medicinalselskaberne har en lang række nye og effektive produkter på vej de kommende år. Som ved mange andre former for medicin, opdagede man den nyeste generation af vægttabsmedicin i forbindelse med, at man behandlede for en anden sygdom, nemlig diabetes. Èn af effekterne ved sukkersygemedicinen, med det aktive virkestof semaglutid, viste sig nemlig at være vægttab og derfor blev semaglutid det aktive virkestof i den næste generation af vægttabsmedicin godkendt af FDA i USA samt godkendt ved EMA (european medicines agency) i EU. Et andet anvendt virkestof som anvendes til vægttab er liraglutid som blandt andet anvendes i lægemidler som Saxenda® eller Victoza®.

Semaglutid blev udviklet i 2012 og officielt lanceret i 2017 - så selvom det omtales som den næste generation af vægttabsmedicin, har man faktisk anvendt lægemidlet i 10+ år. Det mest anvendte vægttabsmedicin i Danmark med virkestoffet Liraglutid blev godkendt i 2009 og i 2019 anvendte 4+ millioner amerikanere medicinen aktivt. Det er derfor ganske velkendt behandling hvor man nu har samlet klinisk data i 10+ år fra millioner af patienter.

æble vægttab

Hvilken effekt har medicinen?

Effekten er, at det fungerer som et appetitregulerende hormon der nedsætter sultfølelsen samt øger mæthedsfornemmelsen, så længe man er i behandling. Studier hvor man kombinerede almindelige kostråd og medicin har vist resultater efter 12 måneders behandling med vægttab på ca. 12 - 15 % kropsvægt. Næste generation f.eks. Tirzepatid har resultater op mod 16 - 22.5 % kropsvægt. Det er den mest effektive medicinske behandling til dato og vi kan forvente at der kommer en række produkter på markedet over de næste år, som måske både vil være effektive, udbydes på flere forskellige former f.eks. tabletter og mindre hyppig indtag f.eks. 1 x ugentlig.

Vægttabet med medicin er dog ikke permanent og kræver derfor en livsstilsændring i kombination, før det bliver længerevarende og uden livslang medicinering. Af den årsag, er alle embla medicinske vægttabsforløb kombineret med coaching heri fokus på kost, motion, aktivitet, søvn etc. Som udgangspunkt ønsker vi i embla ikke, at vores medlemmer skal se frem til livslang medicin, samtidig synes vi også at medicinen er forholdsvis omkostningfuld.

effekten af medicinsk vægttab

Hvilke resultater ser vi hos embla?

Hos embla kvalitetskontrollerer vi løbende vores medicinske vægttabsforløb, så vi sikrer, at det vi tilbyder har den ønskede effekt. Ekstra initiativer omfatter digitalt app univers med opskrifter, læringsplatform, ubegrænset konsultationer med både coach og sundhedspersonale og community.

Efter 6 måneder på embla vægttabsforløbet ser vi et vægttab på omkring 15%. Det har givet anledning til, at vi nu igangsætter en række kvalitetsstudier for at vurdere dynamikkerne mellem medicin, digitale hjælpemidler og coaching yderligere.

For nogle vil resultater som 10-15-20% være i underkanten af deres mål. Når man behandler svær overvægt eller fedme, kan man vinde mange sundhedsfordele allerede ved 10% vægttab - og vigtigste af alt er, om resultatet er længerevarende. Hos embla bestræber vi os på, at være den sidste vægttabsrejse. Det skal også nævnes, at vi har en lang række medlemmer som har tabt sig yderligere, hvortil vi yder støtte hele vejen igennem. Det kan nemlig “gå for hurtigt” og fundamentet for vægttabet skal være bæredygtigt.

vægt målebånd

Hvad er de typiske bivirkninger?

Før opstart informerer vi grundigt om, hvilke potentielle bivirkninger der er ved et medicinsk vægttab. Man er desuden som medlem altid velkommen til at skrive til både læge og sygeplejerske direkte via embla app’en ved evt. bivirkninger. Alt efter hvilken medicin man anvender, vil 20 - 40 % typisk opleve bivirkninger, hvoraf de hyppigeste er diarré og kvalme. Som specialister i medicinsk vægttab er vores personal meget kompetente og erfarne med, at kunne reducere bivirkninger ved en række tiltag som f.eks. tilrettelægge kosten. Vores læger, sygeplejersker og coaches hjælper dig igennem evt. bivirkninger.

Hvorfor skal jeg tabe mig?

Personer der lever med svær overvægt (BMI 30+) er i stor risiko for at udvikle en lang række sygdomme heriblandt højt blodtryk, højt kolesterol, depression, søvnapnø samt visse former for kræft. Fedme er en stor belastning for kroppen rent mekanisk, det slider ganske enkelt på legemet. Derfor er ethvert vægttab for en svær overvægtig person starten på en positiv cirkel, da man oftest kan være mere aktiv, får mere energi samt mere bevægelighed når man vejer mindre. Kort sagt, ved at tabe sig kan man reducere risikoen for alvorlige sygdomme.

Fedmeoperation

Der er alternativer til et medicinsk vægttab f.eks. privatehospitaler med specialer i fedmeoperation / fedmekirurgi som kan foretages i København eller Århus. En fedmeoperation opdeles ofte i to kategorier (1) Indgreb, som gør mavesækken mindre og samtidigt begrænser optagelsen af føde i tarmen (gastrisk bypass) eller (2) Indgreb, der gør mavesækken mindre (gastrisk sleeve). Der er fortsat ikke meget data vedrørende den længerevarende effekt af dette indgreb. Læs mere på sundhed.dk.

Der mangler også gode langtidsopgørelser i litteraturen til sammenligning af resultaterne ved denne operation med andre slags operationer og medicinsk vægttab. På Hvidovre Hospital i København har de følgende guideline for fedmeoperationer og ved Århus Universitetshospital har de denne vejledning. Fedmekirurgi er ikke noget embla tilbyder, men vi har i mange tilfælde hjulpet medlemmer med indledningsvis at tabe sig, så de kunne blive kandidater til en operation.

frugt æble

Hvor lang tid tager en behandling?

Ved behandling mod svær overvægt er der desværre ikke permanent kurerende slankepiller. Receptpligtig vægttabsmedicin skal betragtes som en hjælp på vejen til det sunde vægttab. Det er livsstilsændringen der på længere sigt vil bidrage mest til, at fastholde et vægttab. Af samme årsag arbejder vi hos embla med coaching, de mentale og psykologiske udfordringer ved et vægttab, søvn, aktivitet og meget mere. Vores medlemmer er oftest i behandling ca. 8 - 12 måneder, eller til de har opnået det ønskede BMI. Har du andre sygdomme som f.eks. hæmmer din evne til bevægelse kan det have indvirkning på længden af forløbet.

video-konsultation
kærlighed vægttab

Vi er eksperter

Vi har arbejdet med vægttab i rigtig mange år. Forløbet er udarbejdet af nogle af de førende forskere, læger og personer bag de nyeste studier indenfor området. Vi anvender kun metoder, som er funderet i videnskaben.

Læs mere
smiley

Mød holdet

Vi er enormt stolte af de dygtige mennesker, som udgør vores klinik. Med et stort fokus på faglighed og nærvær, har vi sammensat en gruppe eksperter som kan hjælpe dig hele vejen igennem et vægttabsforløb.

Læs mere
telefon hvid

Book din gratis sundhedssamtale

Man kan altid booke en gratis sundhedssamtale med én af vores sygeplejersker, som kan fortælle mere om forløbet og kortlægge om vi er den rigtige valg for dig.

Tilmeld