Hvad er Ozempic®?

Ozempic® er et lægemiddel fra Novo Nordisk, som oprindeligt er udviklet til behandling af diabetes 2 ved at nedsætte sukkerindholdet i blodet. En sidegevinst ved medicinen er vægttab, hvis det kombineres med sund kost og mere motion. I dag udskrives Ozempic® både til diabetes og til vægttab, da mange mennesker har fået øjnene op for virkningen. Det skyldes måske den øgede opmærksomhed fra medierne.

Går du selv med overvejelser omkring at starte på vægttabsmedicin? Bliv klogere på Ozempic®, og find svar på nogle af de mest stillede spørgsmål om medicinen herunder, eller læs mere om medicinsk vægttab her.

Medicin
hvad-er-wegovy

Hvad er Ozempic®?

Ozempic er et lægemiddel, der indeholder det aktive stof Semaglutid. Stoffet kan anvendes til at opnå vægttab og vægtkontrol. Det ligner det hormon (GLP-1), som frigøres fra tarmen i din krop efter et måltid.

Hvordan virker Ozempic®?

Det aktive stof i Ozempic® hedder semaglutid og efterligner et naturligt tarmhormon, der hedder GLP-1. Ozempic® (og også dit eget naturlige GLP-1) virker ved at påvirke de områder i hjernen, der styrer appetitten. Helt konkret virker det ved at få bugspytkirtlen til at afgive mere insulin, når du spiser, og få leveren til at holde på glukagon, som tilsammen vil sænke blodsukkeret.

GLP-1 sender besked til hjernen om, at du er mæt, ligesom den beder din mavesæk om at tømme maden ud i tarmene langsommere, end den plejer. Når du er på medicinen, vil du opleve, at du hurtigere bliver mæt, at du har mindre sultfølelse og mindre trang til at spise. Derfor kan medicinen fungere som en støtte i et vægttab, hvor du samtidig arbejder på at ændre din livsstil. I Embla har vi stort fokus på at kombinere medicinen med alle de andre relevante elementer i et vægttabsforløb: coaching, kost, motion, søvn og psykologi.

Hvor kan man købe Ozempic®?

Ozempic® kan købes på danske apoteker i hele landet. Men for at du kan købe medicinen, skal du have en recept - det kan være fra din egen læge eller fra en læge på eksempelvis en vægttabsklinik som Embla.

Det er ikke alle, der kan få recept på Ozempic®. Du skal have et BMI over 30 eller et BMI mellem 27 og 30 og mindst én vægtrelateret sygdom. Hos Embla lægger vi stor vægt på, at medicinen kun skal fungere som en støtte til dit vægttab. Det er ændringen af din livsstil, der er det vigtigste. Derfor er første skridt hos os altid at booke en screening, hvor vi sammen kan klarlægge, om du er egnet til et forløb.

Er der bivirkninger ved Ozempic®?

Ligesom alt andet medicin er der også risiko for bivirkninger ved brug af Ozempic®. Oplever du bivirkninger, vil de oftest komme i starten af et forløb. Her vil nogle få bivirkninger fra mave-tarm-kanalen, da det er lige netop der, medicinen virker. Det kan eksempelvis være kvalme, diarré eller forstoppelse. Det er grunden til, vi trapper langsomt op i dosis.

En anden bivirkning er galdesten, der især ses ved for hurtigt vægttab (mere end 1 kg om ugen). Galdesten er ikke farligt i sig selv, men kan være ret smertefuldt. Hvis man oplever bivirkninger, bør du altid kontakte en læge. Er du i forløb hos Embla, kan du altid kontakte os, så en sygeplejerske eller læge kan vurdere omfanget og hjælpe dig.

De overordnede fordele ved et vægttab, blandt andet en beskyttende effekt på hjerte-kar-systemet, en gavnlig effekt på blodtryk og kolesterol, samt en nedsat risiko for udvikling af type 2 diabetes, vil som oftest overskygge de eventuelle forbigående, ubehagelige bivirkninger.

Hvad er prisen på Ozempic®?

Prisen på Ozempic® svinger lidt, men vil koste ca. fra 1300 kr. og op til 1600 kr. pr. pen, alt efter hvor stor dosis du er på. Kigger vi på daglig pris, vil den ligge på ca. 47-85 kr. Det er udelukkende Novo Nordisk, staten og apotekerne, der bestemmer prisen på Ozempic® - det har vi hos Embla altså ingen påvirkning på.

I Danmark er der ikke tilskud til de receptpligtige lægemidler, der bliver brugt til at behandle svær overvægt. Men hvis du er medlem af Sygeforsikring ”Danmark” gruppe 1 og 2, får du et tilskud på 50 % til receptpligtig medicin. Gruppe 5 får 25 % tilskud.

Ofte stillede spørgsmål

Hvem kan få udskrevet Ozempic®?

For at få udskrevet Ozempic® skal du have et BMI over 30 eller et BMI mellem 27 og 30 og mindst én vægtrelateret sygdom. Du kan ikke få udskrevet Ozempic®, hvis du er gravid eller ammer. Hvis du vil starte et forløb op hos Embla, er det også en forudsætning for at få medicinen, at du er motiveret til at ændre din livsstil.

Er det sikkert at bruge Ozempic®, selvom man ikke har diabetes?

Ja. Ozempic® blev oprindeligt udviklet til patienter med type 2 diabetes, da det har en positiv effekt på regulering af blodsukkeret. Og så opdagede man, at det havde en sidegevinst i henhold til vægttabet, da det mindsker appetitten og hang til søde og fede sager. Hvis man er i øget risiko for at udvikle type 2 diabetes, hvilket mange overvægtige er, vil man formindske sin risiko betydeligt ved at tabe sig.

Hvordan adskiller Ozempic® sig fra Wegovy®?

Du har måske hørt om både Ozempic® og Wegovy®, som er navnene på to af Novo Nordisks produkter. Begge lægemidler indeholder det aktive stof semaglutid. Ozempic® er udviklet til at behandle sukkersyge (men bruges i dag også til vægttab), mens Wegovy® er et lægemiddel, der er godkendt til at behandle svær overvægt med. Ozempic® fås i 3 forskellige doser: 0,25 mg, 0,5 mg. og 1 mg. Wegovy® fås i 5 forskellige doser: 0,25 mg., 0,5 mg., 1 mg., 1,7 mg og 2,4 mg. Wegovy® har et højere indhold af semaglutid (2.4 mg) end Ozempic® (2.0 mg). Derudover er de to lægemidler ens.

Hvorfor skal jeg omlægge min livsstil, når jeg bruger Ozempic®?

Vægttabsmedicin kan være en god støtte og kickstarter, hvis du vil tabe dig. Men ønsker du et varigt, holdbart og sundt resultat, kræver det mere end blot medicin. Det kræver, at du kombinerer medicinen med andre livsstilsændringer, som for eksempel sunde kost- og motionsvaner. Hvis du ændrer din livsstil og får indført nye vaner, er der mere at falde tilbage på, når du stopper med medicinen. Dermed skaber du også bedre grundlag for at kunne leve uden medicinen - uden at tage de tabte kilo på igen.

Er der forskel på at få Ozempic® hos din praktiserende læge og hos Embla?

Din praktiserende læge kan udskrive Ozempic®, hvis du er egnet. Lægen kan også henvise videre til diætist- og fysioterapiforløb, men tilbyder ikke coaching til livsstilsændringer, ligesom der heller ikke er god tid til følge op på, hvordan det går dig. Hos Embla er det selvfølgelig også en læge, der udskriver medicinen, men den kommer i sammenkobling med et sundhedsforløb. Hos Embla kan du sparre med os hver dag, hvis du skulle få behov for det, og hele vores sundhedsteam - bestående af læger, sygeplejersker og coaches - sidder klar ved telefonen til at hjælpe dig.

Er Ozempic® egnet til dig?

Brug af enhver receptpligtig medicin til vægttab er en beslutning, der kun bør tages i forbindelse med en kyndig vejleder med speciale inden for medicin. Hos Embla vurderer vores medicinske team hvert medlem individuelt for at bestemme den bedste tilgang.

For rådgivning og for at kontrollere hvorvidt man er egnet til Ozempic®, råder vi dig til at bestille en gratis konsultation, hvor vi kan afgøre hvorvidt du er en egnet kandidat til medicinsk vægttab.
Indlæser ledige konsultationer...
icon arrow left
Vægttabshåndbog