January 17, 2023

Hvad er mindful eating?

Mindful eating er et begreb der henviser til at spise med bevidst opmærksomhed. Det kan være et godt redskab, hvis du oplever at overspise eller spise meget med følelserne.
Slankepiller

Mindful eating er et begreb, der henviser til at spise med bevidst opmærksomhed. Det kan være et godt redskab, hvis du har tendens til at overspise eller spise med følelser. Begrebet står i kontrast til mindless eating, hvor man spiser uden opmærksomhed og dermed nemmere risikerer at overspise. Formålet med mindful eating er ikke at opnå et vægttab, men noget tyder alligevel på, at folk som praktiserer mindful eating ofte oplever at smide kilo. Denne effekt er endnu ikke fuldt evidensbaseret, men flere undersøgelser af mindfulness-baserede interventioner hos unge har vist, at mindfulness-teknikker er forbundet med reducerede bekymringer om udseende af krop, kostrestriktioner, nedsat vægt og mindre overspisning.


Aktivering af alle sanser

Pointen med mindful eating er at være fuldt tilstede under måltidet og have opmærksomhed på maden fra første til sidste bid. Dette praktiseres ved at aktivere alle sanser og rette opmærksomheden 100 procent mod tallerkenen. At være så opmærksom på maden kan være en udfordring i sociale sammenhænge, hvis ikke der er enighed om, at alle laver øvelsen. Du kan derfor med fordel starte derhjemme, når du spiser selv. Det kan godt være en udfordring i starten, da vi er vant til at spise fuldstændig på rutinen. De eneste, vi måske i virkeligheden lægger mærke til, er, om vi kan lide maden eller ej. Men mindful eating kan være et godt redskab, hvis du har tendens til at distrahere dig selv med skærme eller andre underholdningskilde, mens du spiser. Det kan de fleste nok nikke genkendende til. Fordelen ved at øve sig på mindful eating er, at måltidet opleves mere tilfredsstillende, og du bliver mere bevidst om, hvornår du er mæt og tilfredsstillet. Lige som alle andre adfærdsændringer kræver mindful eating øvelse og små skridt. Nedenunder finder du en række konkrete tips til, hvordan du selv kan komme i gang.

4 tips til at komme i gang med mindful eatingReferencer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556586/

https://psycnet.apa.org/record/2014-13013-047 (Kun adgang til abstract)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28718396/

Vores blog

Måske er du også interesseret i?

Se flere artikler

Opskrifter

Din inspiration til måltider

Se flere opskrifter