Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Hvad er mindful eating?

Mindful eating er et begreb der henviser til at spise med bevidst opmærksomhed. Det kan være et godt redskab, hvis du oplever at overspise eller spise meget med følelserne.

Hvad er mindful eating?

Mindful eating er et begreb, der henviser til at spise med bevidst opmærksomhed. Det kan være et godt redskab, hvis du har tendens til at overspise eller spise med følelser. Begrebet står i kontrast til mindless eating, hvor man spiser uden opmærksomhed og dermed nemmere risikerer at overspise. Formålet med mindful eating er ikke at opnå et vægttab, men noget tyder alligevel på, at folk som praktiserer mindful eating ofte oplever at smide kilo. Denne effekt er endnu ikke fuldt evidensbaseret, men flere undersøgelser af mindfulness-baserede interventioner hos unge har vist, at mindfulness-teknikker er forbundet med reducerede bekymringer om udseende af krop, kostrestriktioner, nedsat vægt og mindre overspisning.


Aktivering af alle sanser

Pointen med mindful eating er at være fuldt tilstede under måltidet og have opmærksomhed på maden fra første til sidste bid. Dette praktiseres ved at aktivere alle sanser og rette opmærksomheden 100 procent mod tallerkenen. At være så opmærksom på maden kan være en udfordring i sociale sammenhænge, hvis ikke der er enighed om, at alle laver øvelsen. Du kan derfor med fordel starte derhjemme, når du spiser selv. Det kan godt være en udfordring i starten, da vi er vant til at spise fuldstændig på rutinen. De eneste, vi måske i virkeligheden lægger mærke til, er, om vi kan lide maden eller ej. Men mindful eating kan være et godt redskab, hvis du har tendens til at distrahere dig selv med skærme eller andre underholdningskilde, mens du spiser. Det kan de fleste nok nikke genkendende til. Fordelen ved at øve sig på mindful eating er, at måltidet opleves mere tilfredsstillende, og du bliver mere bevidst om, hvornår du er mæt og tilfredsstillet. Lige som alle andre adfærdsændringer kræver mindful eating øvelse og små skridt. Nedenunder finder du en række konkrete tips til, hvordan du selv kan komme i gang.

4 tips til at komme i gang med mindful eating

  • Aktivér alle dine sanser, når du spiser. Læg mærke til hvordan maden lyder, dufter, føles og smager.
  • Tænk over madens vej til tallerknen. Hvor kommer de forskellige ingredienser fra? Hvordan er de blevet behandlet og produceret, før de er blevet til det måltid, du spiser?
  • Mærk efter hver bid; Var det nok? Har du brug for mere, eller er du egentlig godt fyldt op?
  • Inden du rækker ud efter maden, så vær opmærksom på hvorfor du gør det. Hvis det ikke er sult, der driver den handling, hvad er det så? Og hvordan kan du mest hensigtsmæssigt tilfredsstille det behov? Hvis det for eksempel er kedsomhed, hvordan kan du så beskæftige dig selv?Referencer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556586/

https://psycnet.apa.org/record/2014-13013-047 (Kun adgang til abstract)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28718396/

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv