Hvad er mindful eating?

30/5/2022

Mindful eating er et begreb der henviser til at spise med bevidst opmærksomhed. Mindful eating kan være et godt redskab, hvis man har tendens til at overspise eller spise på følelser. Begrebet står i kontrast til mindless eating, hvor man spiser uden opmærksomhed og dermed nemmere risikerer at overspise. Formålet med mindful eating er ikke at opnå vægttab, men noget tyder på at folk som praktiserer mindful eating ofte oplever et vægttab. Denne effekt er endnu ikke fuldt evidensbaseret, men flere undersøgelser af mindfulness-baserede interventioner hos unge viste, at mindfulness-teknikker er forbundet med reducerede bekymringer om udseende af krop, kost retriktioner, nedsat vægt og mindre overspisning.


Pointen med mindful eating er at være fuld tilstede under måltidet og have opmærksomhed på maden fra første til sidste bid. Dette praktiseres ved at aktivere alle sanser og rette opmærksomheden mod tallerkenen. Dette kan være en udfordring i sociale sammenhænge, hvis ikke der er enighed om, at alle ved bordet retter opmærksomheden mod maden. Det er derfor ikke nødvendigvis muligt at praktisere mindful eating til alle måltider, men det kan være en hjælp at træne denne øgede opmærksomhed, hvis man eksempelvis spiser alene. Det kan være et godt redskab, hvis man har tendens til at distrahere sig selv med skærme eller andre underholdningskilder mens man spiser. Fordelen er at måltidet opleves mere tilfredsstillende, og du bliver mere bxevidst om hvornår du er mæt og tilfredsstillet. Lige som alle andre adfærdsændringer kræver mindful eating øvelse og små skridt. Nedenunder finder du en række tips til, hvordan du kan komme i gang med at træne mindful eating.Referencer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556586/

https://psycnet.apa.org/record/2014-13013-047 (Kun adgang til abstract)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28718396/

Måske er du også interesseret i?

Opskrifter

kærlighed vægttab

Vi er eksperter

Vi har arbejdet med vægttab i rigtig mange år. Forløbet er udarbejdet af nogle af de førende forskere, læger og personer bag de nyeste studier indenfor området. Vi anvender kun metoder, som er funderet i videnskaben.

Læs mere
smiley

Mød holdet

Vi er enormt stolte af de dygtige mennesker, som udgør vores klinik. Med et stort fokus på faglighed og nærvær, har vi sammensat en gruppe eksperter som kan hjælpe dig hele vejen igennem et vægttabsforløb.

Læs mere
telefon hvid

Book din gratis sundhedssamtale

Man kan altid booke en gratis sundhedssamtale med én af vores sygeplejersker, som kan fortælle mere om forløbet og kortlægge om vi er den rigtige valg for dig.

Tilmeld