Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Lægen: Fem spørgsmål om medicinsk vægttab

Kan jeg ikke bare spise noget mindre og løbe noget mere? Mange har prøvet de såkaldte yoyo-diæter og at tælle kalorier. Det giver ofte et hurtigt vægttab, men resultatet er næsten umuligt at fastholde. Læs mere om de klassiske spørgsmål til hvorfor et medicinsk vægttab er anderledes.

Lægen: Fem spørgsmål om medicinsk vægttab

“Det handler ikke om viljestyrke, men om tarmhormoner”

- Nicholas Syhler, læge

Ved moderne medicinsk vægttab anvender man lægemidler, der hjælper biologien på vej til et varigt vægttab uden sult. Lægemidlerne efterligner effekten af kroppens naturlige tarmhormon, GLP-1, som er med til at regulere din appetit.

Kan jeg ikke bare spise noget mindre og løbe noget mere?

Mange har prøvet de såkaldte yoyo-diæter og at tælle kalorier. Det giver ofte et hurtigt vægttab, men resultatet er næsten umuligt at fastholde. Det skyldes, at kroppen gerne vil fastholde den mængde fedt, som den har opbygget - og gør alt for, at du tager på igen. Din krop vil forbrænde færre kalorier samtidigt med, at du oplever at blive rigtig sulten. Det er en rigtig smart mekanisme, hvis du levede tilbage i stenalderen, hvor der var risiko for at gå igennem en lang vinter med meget lidt mad. Ønsker du at tabe sig og fastholde et vægttab, så er det en irriterende barriere, der er svær at overkomme ved bare at spise mindre og løbe noget mere.

Hvad er der så af muligheder?

En vej er medicinsk vægttab. I kroppen er tarmhormonet, GLP-1, med til at regulere din appetit. Tilføjer man kroppen GLP-1 lignende medicin, så kan du opleve at blive mæt hurtigere og dermed indtage færre kalorier uden, at du oplever at blive sulten. På den måde kan medicinsk vægttab hjælpe med at overkomme kroppens tendens til, at gøre dig sulten og tage på igen.

Hvor godt virker medicinsk vægttab?

Medicinsk vægttab kan hjælpe dig med at opnå og fastholde vægttab. Et anerkendt studie viste, at man ved at kombinere GLP-1 lignende medicin med rådgivning i sund livsstil opnåede et 3 gange højere vægttab end hvis man kun modtog rådgivning i sund livsstil. De fleste medlemmere hos Embla taber de første måneder omkring 1 kg per uge, og det er helt perfekt. Det er vigtigt, at det ikke går for hurtigt, så bliver det svært at holde vægttabet, og ideen er netop at hjælpe dig til et vægttab du kan fastholde.

Hvor længe holder vægttabet?

Et længerevarende studie viste at vægttabet holder i mindst 3 år. Dog holder vægttabet kun så længe du er i behandlingen, hvis du ikke ændrer din livsstil tilstrækkeligt. Det er derfor vigtigt at kombinere medicinsk vægttab med sunde og varige ændringer af din livsstil, hvis du ønsker at holde et vægttab uden brug af medicin. Her er der flere muligheder. For eksempel at, 1) få sovet nok om natten, 2) spise kost af høj kvalitet, 3) sørge for at bevæge dig rigeligt, eksempelvis ved gå-ture, i løbet af ugen. Sover man mindre end 7 timer, så får kroppen lyst til hurtige og usunde madvarer. Spiser man kost af høj kvalitet, får man et højere indtag af protein og fibre, som hjælper én til at blive hurtigere mæt. Motion og bevægelse er rigtigt godt til at fastholde et vægttab, men det kræver ikke, at man bliver til maratonløber; en gåtur hver dag gør også en stor forskel.

Som medlem af Embla, hjælper dit Embla-team dig til holdbare livsstilsændringer i det tempo, der passer til dig.

Hvad er det specifikt for lægemidler, man anvender?

Der er forskellige muligheder inden for medicinsk vægttab. Hos Embla anvender vi netop de lægemidler, der efterligner effekten af det appetitregulerende tarmhormon GLP-1. En mulighed her er Wegovy, der er receptpligtigt og godkendt i Danmark af Lægemiddelstyrelsen. Medicinsk vægttab er en relativ ny metode til at opnå et varigt vægttab, og hvis man ser på den seneste forskning, så kommer der over de næste år endnu flere behandlingsmuligheder.

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv