Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Erfaringer efter 1000 medlemmer i forløb: Holder folk vægten?

De første medlemmer er i mål og udtrappet af medicinsk behandling - Emblas direktør og læge, Nicholas Syhler, deler her vores erfaringer fra mere end 1.000 medlemmer med svær overvægt.

Erfaringer efter 1000 medlemmer i forløb: Holder folk vægten?

Vores allerførste medlemmer hos Embla, som startede medicinsk behandling for svær overvægt, kom til i starten af 2022. Og ikke længe efter, vi prikkede hul på 2023, rundede vi 1.000 aktive medlemmer. Inden vi åbnede dørene hos Embla, var medicinsk vægttab stadigvæk en ukendt mulighed for mange, og behandling foregik primært med Saxenda, Orlistat, Mysimba og Regenon.

Embla var en af de første på markedet til at starte behandling med semaglutid - det virksomme stof i Ozempic og Wegovy.
Mange har i dag hørt om Wegovy, som lancerede i midten af december. Lægemidlet har nemlig været genstand for adskillige historier i pressen, og fortællingerne er kommet i alle afskygninger. Lige fra hvordan normalvægtige hollywoodstjerner bruger Wegovy som et kosmetisk middel (hvilket ikke er et godkendt brug, og noget vi tager kraftig afstand til), til hvordan Wegovy anses som et gennembrud i behandling af svær overvægt. 

En ting, der også har taget meget spalteplads i artiklerne, er, hvordan man risikerer at skulle være på Wegovy resten af livet for at holde sit vægttab. Denne diskussion, er i min optik, vendt på hovedet. I samtlige kliniske studier, der er lavet med Wegovy, har midlet været brugt i samspil med støtte til livsstilsændringer. Og det er sådan, det er godkendt - som støtte til livsstilsændringer med mål om at opnå vægttab og vægtkontrol. Vi ser, hvordan mange alligevel får udskrevet Wegovy uden den nødvendige støtte til at opnå livsstilændringer - og tilsvarende ser vi, hvordan kiloene  vil vende tilbage efter endt behandling.

Hvordan ser det ud med at fastholde vægttabet, efter man er stoppet med Wegovy? 

Teoretisk set, så bør det være muligt at fastholde vægttabet, men erfaringen på området er meget sparsom. Et studie viser, at man efter et år kan fastholde omkring halvdelen af det opnåede vægttab, såfremt man brat stopper Wegovy efter 20 ugers behandling, men fortsætter en månedlig samtale hos diætist. 

Hos Embla har vi fra start insisteret på, at medicinsk behandling skal kombineres med hjælp til livsstilsændringer. Med et gennemsnitligt vægttab på 16 % efter 8 måneder, har vi været vidne til de fantastiske resultater, vores medlemmer har opnået med denne kombination. Når vores medlemmer er kommet i mål, foretager vi en trinvis udtrapning af Wegovy, hvor vi samtidigt holder øje med vægten og lytter til følelsen af sult. Det muliggjorde, at vi i slutningen af sidste år trappede de første medlemmer ud af den medicinske behandling. Vi har endnu ikke nok data til at sige noget videnskabeligt i forhold til, om vores medlemmer vil holde vægten på den lange bane. Det, vi på nuværende tidspunkt ser, er, at nogle holder vægten, mens andre igen har brug for hjælp - og faktisk er der også eksempler på medlemmer, hvor vægttabet fortsætter uden hjælp. Med andre ord ser det ud til, at nogle vil have mere svært ved at slippe behandlingen end andre. Hvor mange dette drejer sig om, er der ingen, som på nuværende tidspunkt kan sige noget om. Embla er spydspidsen i forhold til opsamling af ny viden om medicinsk behandling af svær overvægt i den virkelige verden og ikke kun i kliniske studier. Og vi lover at holder jer løbende opdateret.

Tak for, du læser med. Som altid er du velkommen til at række ud til os i chatten eller på [email protected], hvis du vil vide mere om svær overvægt, sundhedscoaching eller medicinsk behandling.

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv