Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Wegovy udtrapning: Lær at håndtere den øgede sult

I forbindelse med den store omtale vedrørende vægttabsmedicin, har der også været fokus på, om det er livslang behandling eller om det faktisk er muligt at trappe ud af medicinen igen? Den seneste forskning indenfor vægttabsmedicin peger i retning af, at det er muligt at trappe ud af Wegovy, uden at tage de tabte kilo på igen – men det afhænger af, hvordan du har brugt medicinen. I denne artikel ser vi på, hvordan du kan håndtere den tilbagevendende sult og fastholde dit vægttab efter behandling med Wegovy. Vi kommer bl.a. til at dykke ned i, hvordan det moderne samfund, vores genetik og Wegovy spiller sammen om vægttab og vedligeholdelse af vægttab.

Wegovy udtrapning: Lær at håndtere den øgede sult

Den seneste forskning indenfor vægttabsmedicin peger i retning af, at det er muligt at trappe ud af Wegovy, uden at tage de tabte kilo på igen – men det afhænger af, hvordan du har brugt medicinen.

I denne artikel ser vi på, hvordan du kan håndtere den tilbagevendende sult og fastholde dit vægttab efter behandling med Wegovy. Vi kommer bl.a. til at dykke ned i, hvordan det moderne samfund, vores genetik og Wegovy spiller sammen om vægttab og vedligeholdelse af vægttab.

Sådan fører det moderne samfund til overvægt 

For at forstå, hvorfor vi i stigende grad bliver overvægtige på verdensplan, skal vi først forstå, hvilken rolle det moderne samfund spiller i udviklingen af overvægt. Overordnet kan vi sige, at årsagen til den store udbredelse af overvægt i stor grad er, at vores moderne liv påvirker os til at indtage flere kalorier end vi forbrænder.

Det er bl.a. følgende faktorer, der spiller ind:

  • Aggressiv promovering af ultraforarbejdede fødevarer, der er designet til at være uimodståelige, hvilket får os til at spise for meget af den type mad.
  • Moderne transportmidler, såsom bil, bus og tog, der kombineret med et stillesiddende arbejdsmiljø gør, at vi bevæger os mindre.
  • Den emotionelle stress, der kommer fra konstant at være online, påvirker vores søvn og vores trang til ‘comfort foods’.

Vores genetik og hormoner gør det svært at fastholde et vægttab

Vores krops genetiske sammensætning er altid under udvikling, og forandrer sig langsomt over flere generationer gennem tusindvis af år. 

Det moderne samfund på den anden side, har udviklet sig med rakethastighed de seneste 100 år, og udvikler sig hurtigere og hurtigere med hvert år. Dette betyder, at vores kroppe på mange måder ikke er tilpasset og optimeret til det samfund, vi lever i dag.

Når det handler om vægttab, er vores kroppe genetisk programmeret til at opbygge fedtdepoter til at beskytte os i perioder, hvor der i urtiden ikke var adgang til mad. I dag er det (heldigvis) sjældent, at vi oplever hungersnød, hvilket har den konsekvens, at vores egen genetik kæmper imod os, når vi prøver at tabe os

Med andre ord er det nemmere for din krop at fastholde en normal vægt, end det er at tabe kiloene, når du først har taget dem på.

Vores mæthedsfølelse er styret af vores hormoner, primært det sultreducerende hormon leptin. Når vi har taget for meget vægt på over for lang tid, peger forskning på, at leptin holder op med at virke som det skal, hvilket gør det svært at tabe vægten igen. Det er her de nye lægemidler såsom Wegovy kommer ind i billedet.

Hvordan virker Wegovy imod overvægt?

De nye vægttabsmidler, såsom Wegovy, virker på en anden måde end leptin og gør, at du gennem andre hormonelle veje føler dig mæt hurtigere. På den måde kan de hjælpe med at opnå samt fastholde et vægttab ved at hjælpe dig med at navigere rundt om din krops genetiske modspil til vægttab. 

Det, der gør de nye vægttabsmidler effektive, er også det, der gør dem ineffektive, hvis du ikke kombinerer dem med livsstilsændringer. 

Vægttabsmedicin får dig til at spise mindre, men når du holder op med at tage det, er der intet fundamentalt ved din livsstil, der har ændret sig, hvilket betyder, at de vaner, der førte dig til et liv med overvægt, får de tabte kilo til at vende tilbage.

Den eneste holdbare måde at bruge disse nye lægemidler på, er ved at tænke på dem som en hjælp til vaneændringer, ikke som en erstatning eller magisk løsning. Og det er netop fordi, de ikke løser de bagvedliggende årsager til, at du kæmper med overvægt. Fundamentet for et varigt vægttab med hjælp fra vægttabsmedicin, er at forstå de faktorer, der har ført dig til overvægt, og hvordan du som individ kan skabe sundere vaner, der kan holde ved. Det er sådan vi kan opbygge et forsvar imod den negative indflydelse den moderne livsstil har på vores helbred. 

Vores erfaringer med Wegovy viser, at når du bruger Wegovy hensigtsmæssigt, lukker det også op for muligheden for at bruge mindre medicin uden at miste effekt. Vores medlemmer i Embla bruger eksempelvis omkring 65% mindre medicin, end der blev brugt i de kliniske studier foretaget af Novo Nordisk, og opnår stadig de samme imponerende vægttabsresultater. Dette betyder, at vores medlemmer ikke blot sparer penge på medicinen, men de oplever også færre bivirkninger, da der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget medicin du tager, og hvor mange bivirkninger du oplever.

Derfor er semaglutid ikke en kur

Wegovy indeholder det aktive stof semaglutid, som efterligner effekten af tarmhormonet GLP-1, der findes naturligt i kroppen. I høje koncentrationer vil GLP-1 agonister, såsom semaglutid, reducerer din appetit ved at påvirke din hjerne til at give følelsen af mæthed hurtigere samt ved at forsinke din mave i at tømme sit indhold ud i tarmene. På den måde får semaglutid dig til at ændre din adfærd og spise mindre. 

Semaglutid er ikke en kur og den appetitreducerende effekt stopper, når du holder op med at tage medicinen.

Studie: Hvad der sker, når du stopper med at tage semaglutid (Wegovy)

Et studie foretaget af Novo Nordisk, der samlet forløb over 120 uger viste, at forsøgsdeltagerne, som tog semaglutid kombineret med ernæringsvejledning i 68 uger, tabte 17,3% af deres startvægt. Efter 68 uger stoppede de både semaglutid og ernæringsvejledningen. Herefter tog forsøgsdeltagerne 11.6% af deres startvægt på igen og opnåede derfor et samlet vægttab på 5,6% efter de fulde 120 uger. 

Det lyder måske meget godt at fastholde 5,6% af vægttabet, men problemet er, at når du tager semaglutid, mister du både muskel -og fedtmasse, men tager kun fedt på, når du stopper behandlingen.

På den måde ender du med at have en højere fedtprocent end før du startede behandling med semaglutid og din krop er på den måde i en værre tilstand end før.

Vigtigheden af den rette livsstilsvejledning

Nu tænker du måske: “Hvad var der sket, hvis nu forsøgsdeltagerne havde fortsat med ernæringsvejledning? Kunne de så have holdt vægten?.”

Her bliver billedet mere mudret, men den seneste forskning viser lovende resultater.

Det første studie, som så på effekten af fortsat ernæringsvejledning uden semaglutid, blev lavet af Novo Nordisk. Forsøgsdeltagerne fik semaglutid i 20 uger kombineret med ernæringsvejledning. Efter de 20 uger stoppede man semaglutid, men ernæringsvejledningen fortsatte. Her tog forsøgsdeltagerne næsten alt den tabte vægt på igen. 

Modsat viste et nyligt studie af Virta Health Corp, en amerikansk udbyder af sundhedsydelser, at ‘carbohydrate-restricted nutrition therapy (CRNT)’, hjalp forsøgsdeltagerne med at fastholde deres vægttab et helt år efter at de stoppede behandlingen. 

Dansk studie viser, hvordan du holde vægten efter medicin

Det nyeste studie, som professor Signe Torekov fra Københavns Universitet har stået i spidsen for og blev publiceret i 2024, viser, at forsøgsdeltagere, der har fået motionsvejledning under deres behandling med GLP-1 agonisten liragrutid (der virker på samme måde som semaglutid), har været i stand til at fastholde deres vægttab 52 uger efter, at de stoppede både liraglutid og motionsvejledningen. 

En forklaring her er, at deltagerne fastholder de gode motionsvaner efter den direkte vejledning stoppede.  På den måde understreger studiet vigtigheden af at opbygge gode motionsvaner under behandling med GLP-1 medicin, hvis du ønsker at opretholde dit vægttab, når medicinen ophører.

Resultaterne fra både Virta Health Corp og Københavns Universitet viser det samme billede som vi ser hos Embla.

Vores medlemmer her hos Embla, som er trappet ud af semaglutidbehandling har holdt deres vægttab selv efter et helt år. 

Medicin bør komme med exitplan

Når du starter medicinsk behandling af overvægt bør du fra start overveje din “exitplan”, hvis du ikke ønsker at være afhængig af medicin resten af livet for at holde vægten. 

Som både vores erfaring hos Embla og den seneste forskning viser, er det vigtigt at bygge nye vaner under behandling med vægttabsmedicin som semaglutid, hvis du skal holde vægten, når den medicinske behandlingen stopper. 

Motion og sund ernæring er vigtige komponenter, men hos Embla ved vi også, at det ikke bare handler om at bevæge sig mere og spise mindre. 

Der er bagvedliggende årsager til, at mange overspiser og ikke har plads til motion i hverdagen. Måske kæmper du med emotionel spisning på grund af et stressende arbejde. Måske er der en familiedynamik, som gør det svært at få motioneret og i det hele taget ændre vaner. Det er utroligt vigtigt at få adresseret disse underliggende årsager, så det er muligt at lægge dit liv om i løbet af den medicinske behandling. 

Hos Embla ser vi det hele dig. Vi hjælper dig med at identificere og adressere roden til din overvægt og opbygge nye vaner i takt med, at vi tager højde for dine unikke udfordringer med at holde vægten. Når du har nået dine mål, trapper vi dig gradvist og sikkert ud af medicinen, så vi sammen kan løse eventuelle udfordringer ved udtrapning og undgå at du tager de tabte kilo på igen. Her er den tætte dialog hvert medlem har med deres personlige Embla-mentor afgørende for en vellykket udtrapning.

Til sidst kan vi sige, at der ikke er nogen mirakelkur, når det kommer til at opnå og fastholde et vægttab. Ingen har de præcis samme udfordringer, og der er ingen standardløsning. Men ved at sammensætte en række værktøjer og strategier med udgangspunkt i dig som individ, kan vi skabe en løsning for alle og enhver.

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv