Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Wegovy-bivirkninger: Gode tips til at håndtere de 10 hyppigste bivirkninger

De fleste, der starter et medicinsk vægttabsforløb med eksempelvis Wegovy, er i en eller anden grad bekymret for bivirkninger. Nogle har hørt voldsomme anekdoter, andre fortæller, at bivirkningerne er minimale. I denne artikel dykker vi ned i hvilke bivirkninger vi reelt set ser ved Wegovy, samt vores bedste råd til at håndtere dem. Til sidst gennemgår vi, hvordan vores tilgang til medicin hos Embla betyder, at vores medlemmer oplever færre bivirkninger uden at gå på kompromis med deres vægttabsresultater.

Wegovy-bivirkninger: Gode tips til at håndtere de 10 hyppigste bivirkninger

Er der bivirkninger ved Wegovy? 

De mest udbredte bivirkninger, som ca. 10% vil opleve, når de er på Wegovy, er:

- Ondt i maven

- Forstoppelse

- Diarré

- Sure opstød / kvalme

Det er alle sammen bivirkninger, der er relateret til mave-tarm-systemet og ses oftest lige efter optrapning og varer i få dage.

Med de rette tiltag kan du få langt de fleste bivirkninger til at forsvinde eller blive stærkt reduceret. Og det er her fordelene ved en skræddersyet behandlingsplan kommer ind i billedet (den fortæller vi mere om til sidst i artiklen).

Potentialet opvejer risiko

Det er et ganske lille udsnit af potentielle bivirkninger, der vil gøre det nødvendigt for dig at stoppe behandlingen. Et eksempel er galdesten, som er en generel risiko i sig selv ved vægttab, og oftest ufarlig. En anden er bugspytkirtelbetændelse, som heldigvis er mere omdiskuteret end den er set hos patienter (opstår hos ca. 0,1-1%). 

Vores erfaringer med vores medlemmer er, at fordelene ved et medicinsk vægttab overstiger de eventuelle bivirkninger, der kan opstå. Og udover, at medicinen skaber en utrolig brugbar fornemmelse af madro og et effektivt vægttab, er der nu også studier fra Novo Nordisk som viser, at brug af Wegovy til vægttab kan mindske risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og kardiovaskulær død med 20% blandt overvægtige hjertepatienter. Det er værd at tage med.

Gode tips til at håndtere de 11 kendte bivirkninger

Når det kommer til bivirkninger, ser vi dem oftest ved opstart eller optrapning af dosis.

I langt de fleste tilfælde forsvinder bivirkningerne, når du har været på medicinen i et stykke tid. Forbliver de i over 5 dage, kan det være nødvendigt at nedjustere dosis en smule i en periode, så bivirkningerne aftager, og dit overskud til at fortsætte kommer tilbage. 

Vi er alle sammen forskellige, og nogle af os skal bruge længere tid til at vænne sig til medicinen. Her er tålmodighed en dyd. Nogle vil opleve en eller flere bivirkninger, hvorimod andre helt vil slippe for dem og kun opleve den ønskede effekt af medicinen.

Nu vil vi se nærmere på de 11 kendte bivirkninger, der oftest opstår ved brug af Wegovy, og hvad du kan gøre for at afhjælpe dem:

1. Forstoppelse

Forstoppelse er en ubehagelig tilstand, som er kendetegnet ved besvær med at komme af med afføring. Du kan opleve udspilet mave, luft i tarmen, tyngdefornemmelse og en følelse af, at du ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Det gode ved forstoppelse er, at det i mange tilfælde kan forebygges ved fiberrig kost, motion og rigeligt med væske (1½ - 2 l. pr. dag). Er disse tiltag ikke nok, anbefaler vi et afføringsmiddel som trækker væske ind i tarmen og gør afføringen mere lind. Afføringsmidlet kan købes i håndkøb og er ikke vanedannende for kroppen i og med at tarmen ikke bliver ‘doven’ bagefter. Er der ingen bedring herefter, kan du i sidste ende ty til afføringsmidler, som øger bevægelserne i tarmen og som dermed leder afføringen videre. Denne type afføringsmiddel skal kun bruges kortvarigt, så man netop ikke gør tarmen 'doven'. 

Du kan altid søge vejledning hos dit Embla-team.

2. Diarré/Mavekneb

Definitionen på diarré betyder, at man har 3-4 tynde afføringer i døgnet. Afføringen er løsere end normalt, fordi den indeholder mere væske. 

Det gør den, fordi den bliver ledt ud af kroppen for hurtigt. Kroppens meget vigtige salte (elektrolytter) mistes ved de hyppige toiletbesøg, og det kan kroppen ikke undvære. Vi oplever at diarre kan være ledsaget af mavekneb. Kostmæssigt ser vi ofte at diarre opstår, hvis medlemmerne spiser for fed mad, for krydret mad og for meget. 

Diarre kan derfor forebygges ved at undgå disse madvarer. Oplever du diarre som bivirkning, er det vigtigt at du får tilført væske til kroppen, så du ikke dehydrerer. Du kan lave en blanding af tynd saftevand og tilføje ½ tsk. salt pr. liter. Det er også muligt at købe blandinger på apoteket, som er beregnet til dette. 

Hvis din diarré fortsætter over flere dage, er det også muligt at købe stoppende medicin i form af imodium, som du kan få i håndkøb på apoteket

3. Kvalme

Wegovy virker ved at forsinke tømningen af maden fra mavesækken til tarmen, hvilket giver øget mæthed. Men hos nogle fører dette også til kvalme og i værste fald opkast. Kvalme gør det vanskeligt for mange at spise og få drukket dét, som kroppen har behov for. Det er vigtigt, at man ikke stopper med at spise, da manglende næring vil begynde at tære på din krop, og du kan opleve yderligere kvalme som følge af lavt blodsukker. 

Det bedste du selv kan gøre, er at undgå krydret mad, fed mad og hårdt stegt mad samt drikke koldt vand for at lindre. Vores erfaring er at kvalmen for langt de fleste er forbigående, og som kroppen vænner sig til medicinen aftager kvalmen. Hvis ikke kvalmen aftager, har vi god erfaring med at justere dosis og lave en meget langsom dosisoptrapning. Vi kan i enkelte tilfælde også supplere med kvalmestillende medicin. 

4. Sure Opstød 

Sure opstød og halsbrand opstår, når syre løber baglæns fra mavesækken til spiserøret. Når man er i behandling med Wegovy, tilbageholdes maden længere tid i maven end normalt, og der er større sandsynlighed for at opleve sure opstød og halsbrand. Sure opstød og halsbrand kan blive forværret af forkert kost, alkohol og tobak. 

Hvis du er plaget af disse bivirkninger anbefaler vi, at du undgår fødevarer, der kan give anledning til yderlig syre såsom fed mad, krydret mad, citrusfrugter, tomater, kaffe, alkohol og chokolade. Derudover anbefaler vi små måltider, men lidt oftere. Til natten kan det være en god ide at sove med hovedet hævet. Hvis ikke disse tiltag er nok, anbefaler vi, at du køber noget syrenedsættende i håndkøb fra apoteket. De fleste oplever bedring, når de har fokus på den rette kost. 

5. Hovedpine

Hovedpine er en af de mest almindelige bivirkninger til Wegovy og er ufarlig omend træls at døje med. Som oftest ser vi hovedpine opstå efter optrapning af dosis, eller fordi man ikke har drukket nok væske.

For at komme af med hovedpinen, er fokus derfor også på at få nok væske. Og hvis det ikke hjælper, kan du supplere med smertestillende, som kan købes i håndkøb på apoteket. Vi oplever, at hovedpine ofte er en kortvarig gene for vores medlemmer. Hvis du som medlem ikke oplever nogen lindring, tilbyder vi også at nedsætte din dosis en smule. Hvis hovedpinen fortsætter, anbefaler vi, at du tager forbi din egen læge for at udelukke, at du skulle have hovedpine af en anden årsag end vægttabsmedicinen. 

6. Svimmelhed

Svimmelhed mærkes ofte som en følelse af, at verden kører rundt, gynger, eller en fornemmelse af at omgivelserne bevæger sig. 

Vi støder indimellem på, at vores medlemmer oplever svimmelhed. Det er en kendt bivirkning, og som regel forsvinder det, som kroppen vænner sig til medicinen. Svimmelheden kan skyldes, at du ikke får nok væske eller mad, da din sult er nedsat pga. effekten fra medicinen.

I et forløb hos os, vil vi derfor i sammenspil med dig og din sundhedsmentor kigge på, om du får det, du har brug for af energi til at klare din dag. Hvis vi finder ud af, at du ikke får spist og drukket nok, kan det være medicinen skal skrues ned i en periode, så du kan få drukket og spist nok til dagen. I sjældne tilfælde kan din svimmelhed også skyldes, at dit blodtryk falder i forbindelse med, at du rejser dig. 

7. Bøvser/Luft i maven

Bøvser er luftdannelse, som kommer ud gennem munden. Luftdannelsen kommer af, at maden ligger længere tid i mavesækken, end den plejer. Det giver nemlig mæthedsfølelse, men desværre også tid til, at maden kan ‘fermentere’, for at sige det pænt. Dette resulterer i, at nogle oplever, at de bøvser meget, når de er på medicinen. Vores medlemmer beskriver disse bøvser som “svovlagtige.”

Visse fødevarer kan give særlig meget luft i maven, såsom frugt, bønner og kål. Derudover er der nogle der sluger meget luft, hvis de spiser for hurtigt, tygger tyggegummi eller ryger. Hvis du oplever bøvser som bivirkning, anbefaler vi derfor, at du undgår disse madvarer og er mere bevidst om at spise din mad langsommere. Heldigvis er dette også en bivirkning, som vi oftest ser forsvinder over tid.

8. Hjertebanken

Hjertebanken er en almindelig måde at beskrive den oplevelse, du får, hvis dit hjerte slår hurtigt, langsomt, kraftigt eller uregelmæssigt – det vil sige anderledes, end du er vant til. 

Hvis du oplever hjertebanken under dit forløb hos os, vil du blive kontaktet en af vores læger, som vil konsultere dig per telefon. Lægen vil i samråd med dig finde frem til, hvad den videre behandling er herfra.  

9. Træthed

Træthed er også en kendt bivirkning ved brug af Wegovy. Det er en ganske ufarlig bivirkning, men kan være meget generende. Årsagen til trætheden ser vi ofte er, at du grundet din nedsatte appetit ikke får spist nok i løbet af dagen.Dette kan føre til for et stort kalorieunderskud og dermed alt for lidt energi til dagen.

Vores opfordringer her er, at du spiser mindre, hyppigere måltider, så du sikrer dig, at du har nok energi til hele dagen. Vores erfaring er, at trætheden i de fleste tilfælde forsvinder, som din krop vænner sig til medicinen.

10. Galdesten

Galdesten viser sig ved smerter i øvre højre del af maven med eventuelt udstråling til ryg og højre skulder samt bevægelsestrang og uro. Dette er ofte ledsaget af kvalme og opkastninger.
Smerterne optræder hyppigst om natten og ofte efter et måltid.

Når du er i et forløb, tager vi galdestens-relaterede bivirkninger meget alvorlige for netop at passe godt på dig, og oplever du ovenstående symptomer, skal du tilses på en akutafdeling og bør ikke vente for at se det an.

11. Bugspytkirtelbetændelse 

Heldigvis er bugspytkirtelbetændelse uhyre sjælden (0,1-1% oplever det). Bugspytkirtelbetændelse viser sig som indtrængende mavesmerter med udtalt ømhed. Særligt i mavens øvre del. Andre fund kan være feber på 38-39°C, høj puls, bleghed og koldsved.

Oplever du dette, skal du tilses på en akutafdeling på et hospital for behandling og bør ikke vente for at se det an.

Sådan minimerer vi Wegovy-bivirkninger hos Embla

Hos Embla arbejder vi ud fra den tilgang, at bivirkninger fra vægttabsmedicin på bedste vis bør minimeres ved at individualisere den medicinske behandling, så den passer præcis til den enkelte. 

Det gør vi ud fra den betragtning, at du som medlem ikke skal udsættes unødigt for bivirkninger, men netop skal have den dosis, der fører til et støt vægttab, samtidig med at du kan have en almindelig hverdag uden ubehag.

Udover dette ønsker vi ikke, at nogen er på medicin for evigt, og udarbejder også en personlig udtrapningsplan for alle vores medlemmer – noget som bliver mere kompliceret jo højere dosis, du bruger.

Mindre medicin, samme vilde (og dokumenteret) resultater

Vores tilgang er markant anderledes end hos andre medicinske vægttabsforløb, og den virker. Gennem kliniske studier har vi påvist, at 80% af vores medlemmer opnår vægttab på 16,7% af deres kropsvægt på et år i gennemsnit med doser, der kun er på 40% af hvad andre klinikker eller læger bruger, når de følger standardvejledningerne for optrapning. 

Når det så er sagt, så har alle lægemidler bivirkninger, og Wegovy er ingen undtagelse.

Professionel vejledning om bivirkninger

Som du har læst, drejer det sig for langt de fleste sig om milde forbigående bivirkninger, og heldigvis rammes få. Oplever du bivirkninger, er vi hos Embla et team af læger og sygeplejersker, der følger dig tæt og står klar til at gribe og hjælpe dig.

Inden du starter et Embla-forløb, har du en indledende samtale med en af vores sygeplejersker, der gennemgår alle de gængse (ufarlige) bivirkninger, og hvordan vi passer på dig. Vi gennemgår også to yderst sjældne bivirkninger, som det er vigtigt at du kender til, samt hvordan du skal forholde dig, og hvad du skal være opmærksom på.

Gennem forløbet er din personligt tilknyttede sundhedsmentor opmærksom på, om du oplever bivirkninger, og sørger for, at du får stillet en sygeplejerske eller til rådighed, såfremt at du får brug for det. På den måde kan vi sætte tidligt ind og undgå forværringer.

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv