Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Vægttab og det sociale supportsystem

At have support både udefra og hjemmefra kan have stor betydning for om dit vægttab bliver en succes eller ej.

Vægttab og det sociale supportsystem

At have support både udefra og hjemmefra kan have stor betydning for, om dit vægttab bliver en succes eller ej. Har du ikke nogen til at støtte dig med dit vægttab, kan disse tips bruges til at opbygge et support team. Har du nogen til at støtte dig, så ræk ud til dem og være tydelig i dit sprog omkring hvor meget deres større betyder for dig og din vægttabsrejse. Det er essentielt, at du er bevidst omkring dit support system, og sætter en struktur omkring dig og dine mål, således, at du mere sikkert kan begive dig ud på rejsen. Det er videnskabeligt understøttet at support fra familie og venner til sunde spisevaner og træningsmål er vigtigt for at få success med vægttab på den lange bane der holder.

Eksempler på support kan være:

 • Følelsesmæssig support - en skulder at læne sig op ad de dage hvor du føler dig modløs
 • Praktisk - nogen som kan kigge efter børnene imens du træner
 • Inspirerende og motiverende - en træningsmakker eller et træningshold som kan motivere dig til, at komme ud og røre dig de dage hvor sofaen trækker.

Fortæl dine venner og familie, at du sætter stor pris på deres support og fortæl hvordan de på bedste måde kan støtte dig, så dine skridt mod en sundere livsstil bliver nemmere.

Eksempelvis kan du række ud til en god ven og spørge om de vil gå tur med dig. Sørg for, at det bliver en del af din ugentlige planlægning. Aftaler kan have en stor effekt når vi gerne vil ændre vores vaner.

Desværre kan man også indimellem møde modstand fra sine tætte relationer, som vil føle sig truet, fordi du taber dig, eller fordi du bliver sundere. Du vil måske også opleve, at nogen kigger skævt til dig fordi du ikke spiser dessert, eller at dine venner forsøger at overtale dig til at spise burger eller pomfritter. Her må du minde dine kære om, at selvom du ændrer din livsstil, så ændres dine følelser for dem ikke. Med en åben dialog, da vil de være forstående og i visse tilfælde hænder det, at din partner eller gode ven hopper med på rejsen, da de også ønsker at ændre nogle vaner i deres liv.

Overvej dine muligheder for at blive en del af en livsstilsgruppe eller anden form for fællesskab, hvor I kan støtte hinanden mod jeres mål. Social support er en stor del af, at ændre vaner og kan især være en stor støtte de dage, hvor motivationen hænger lidt i bremsen.

Gruppen kan dannes på baggrund af din familie og venner, men kan også være ved hjælp af en sundhedsprofessionel. Fordelen ved en sundhedsprofessionel er, at man samtidig kan få input og på den måde løbende få de rigtige redskaber til, at holde motivationen ved lige.

Huskeliste til at opbygge og holde dit support-system ved lige

 • Vær åben om dit ønske om en sundere livsstil og vær åben når din omgangskreds spørger indtil processen. Jo mere de ved, jo mere support kan de sende i din retning. Så brug din omgangskreds på både gode og dårlige dage.
 • Anerkend hvor vigtigt supporten er og vær klar til også at give support den anden vej.
 • Find ud af hvem der er bedst til hvad. Nogle er gode er træne med, hvor andre er gode at tale med omkring, hvad der er svært. Tag udgangspunkt i de tre eksempler på support; følelsesmæssig, praktisk og inspirerende.
 • Find en partner “in crime” eller flere. Det kan være en kollega der vil gå en tur efter frokost eller en god ven som er god til at planlægge og lave sund mad.
 • At ændre sin livsstil kan være udfordrende, så find et support team der kan heppe på dig!

Referencer

 • Karfopoulou, Eleni et al. “The Role of Social Support in Weight Loss Maintenance: Results from the MedWeight Study.” Journal of behavioral medicine 39.3 (2016): 511–518.
 • Wang, Monica L, Lori Pbert, and Stephenie C Lemon. “Influence of Family, Friend and Coworker Social Support and Social Undermining on Weight Gain Prevention Among Adults.” Obesity (Silver Spring, Md.) 22.9 (2014): 1973–1980.
 • Sundhedsstyrelsen. Livsstilsintervention ved svær overvægt. Web 2021.
Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv