March 22, 2023

Vægttab og det sociale supportsystem

At have support både udefra og hjemmefra kan have stor betydning for om dit vægttab bliver en succes eller ej.
Slankepiller

At have support både udefra og hjemmefra kan have stor betydning for, om dit vægttab bliver en succes eller ej. Har du ikke nogen til at støtte dig med dit vægttab, kan disse tips bruges til at opbygge et support team. Har du nogen til at støtte dig, så ræk ud til dem og være tydelig i dit sprog omkring hvor meget deres større betyder for dig og din vægttabsrejse. Det er essentielt, at du er bevidst omkring dit support system, og sætter en struktur omkring dig og dine mål, således, at du mere sikkert kan begive dig ud på rejsen. Det er videnskabeligt understøttet at support fra familie og venner til sunde spisevaner og træningsmål er vigtigt for at få success med vægttab på den lange bane der holder.

Eksempler på support kan være:

Fortæl dine venner og familie, at du sætter stor pris på deres support og fortæl hvordan de på bedste måde kan støtte dig, så dine skridt mod en sundere livsstil bliver nemmere.

Eksempelvis kan du række ud til en god ven og spørge om de vil gå tur med dig. Sørg for, at det bliver en del af din ugentlige planlægning. Aftaler kan have en stor effekt når vi gerne vil ændre vores vaner.

Desværre kan man også indimellem møde modstand fra sine tætte relationer, som vil føle sig truet, fordi du taber dig, eller fordi du bliver sundere. Du vil måske også opleve, at nogen kigger skævt til dig fordi du ikke spiser dessert, eller at dine venner forsøger at overtale dig til at spise burger eller pomfritter. Her må du minde dine kære om, at selvom du ændrer din livsstil, så ændres dine følelser for dem ikke. Med en åben dialog, da vil de være forstående og i visse tilfælde hænder det, at din partner eller gode ven hopper med på rejsen, da de også ønsker at ændre nogle vaner i deres liv.

Overvej dine muligheder for at blive en del af en livsstilsgruppe eller anden form for fællesskab, hvor I kan støtte hinanden mod jeres mål. Social support er en stor del af, at ændre vaner og kan især være en stor støtte de dage, hvor motivationen hænger lidt i bremsen.

Gruppen kan dannes på baggrund af din familie og venner, men kan også være ved hjælp af en sundhedsprofessionel. Fordelen ved en sundhedsprofessionel er, at man samtidig kan få input og på den måde løbende få de rigtige redskaber til, at holde motivationen ved lige.

Huskeliste til at opbygge og holde dit support-system ved lige

Referencer

Vores blog

Måske er du også interesseret i?

Se flere artikler

Opskrifter

Din inspiration til måltider

Se flere opskrifter