Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Medicin hos egen læge vs. hos Embla - hvad er den bedste vej til et varigt vægttab?

Selvom både din egen læge og vi i Embla kan tilbyde vægttabsmedicin, er der ret stor forskel på, hvad du vælger. I Embla fokuserer vi nemlig på både medicin og coaching, så du får redskaberne til ikke bare at tabe dig, men også at holde vægten (uden medicin), og få meget mere livskvalitet.

Medicin hos egen læge vs. hos Embla - hvad er den bedste vej til et varigt vægttab?

Siden Wegovy lancerede i december 2022, er efterspørgslen på recept hos egen læge steget med raketfart. Wegovy, som også er kendt som det nye revolutionerende vægttabsmiddel, kan være fremtidens håb for forebyggelse af svær overvægt og følgesygdomme heraf - en næsten sikker garanti for et hurtigt vægttab. Ja, det lyder alt sammen som et magisk quick fix, i hvert fald hvis man lægger sig op ad mediernes udlægning, hvor der næsten udelukkende er fokus på brug af medicinen alene (uden coaching). Som en naturlig konsekvens af dette, bliver problematiseringen af at skulle være på medicin resten af livet også central. 

Tager man fat i den egentlige forskning, så understreges det tykt, at vægttabsmedicin ikke kan stå alene, og at du vil tage alle kiloene på igen i det øjeblik, du stopper på medicin. Følger man derimod anbefalingerne for et holdbart vægttab, så anbefales det, at medicinen tages i kombination med coaching. Coaching er essentiel for at få koblet livsstilsændringerne på. Livsstilsændringerne vil være nøglen til et stabilt, holdbart og varigt vægttab. Og dén forskel - på at tage medicinen alene eller som støtte i et coachingforløb - glemmer medierne som regel at fremhæve.

Vores resultater taler for sig selv

Kigger vi på vores resultater i Embla, ser vi et gennemsnitligt vægttab på 8 % efter tre måneder, uanset start-BMI. Til sammenligning ligger dét tal på 5,8 % i eksterne forskningsresultater. Vores data viser altså et bedre resultat på trods af, vi bruger en mindre dosis af medicin. Når vi bruger en mindre dosis af medicin, forebygger vi ikke kun bivirkninger, men det bliver også billigere at være i forløb. Ser man på samlede udgifter til et medicinsk vægttab, vil du med Emblas forløb betale nogenlunde det samme, som hvis du kun er på medicin gennem egen læge. Og det er på trods af at du både får medicin og coaching. Det skyldes igen, at vi kører med med en mindre dosis. 

På baggrund af ovenstående tør vi godt konkludere, at du får mere for pengene hos Embla. Et varigt vægttab, som du holder ved lige via alle dine nye, sunde vaner. Hos Embla byder vi mange medlemmer velkomne, som har forsøgt sig med medicin på egen hånd uden livsstils-coaching, men som i dag har en fornyet oplevelse af, hvad et varigt vægttab kan være, når du kobler livsstilsændringer og coaching på.

Efaringer fra ét af vores medlemmer (gjort anonymt efter medlemmets ønske)

Vi har snakket med et af vores seje medlemmer og spurgt ind til hendes erfaringer med skift fra medicin hos egen læge til et Embla-forløb med fuld coaching.

Hvor hørte du først om muligheden for at komme på vægttabsmedicin?

Jeg havde en veninde, der via egen læge havde fået lov at prøve saxenda, og hun fortalte om det.

Hvad var din erfaring med håndtering fra egen læges side?

Jeg fik tid hos en sygeplejerske hos egen læge. Hun fortalte, hvordan man skulle stikke sig selv, og at man skulle forvente løs hud ved stort vægttab. Hun fortalte om eventuelle bivirkninger ved saxenda, og hvad man kunne gøre ved dem. Og så gav hun mig nummeret til nogle kostvejledere hos Slagelse Kommune, som man kunne kontakte angående kostdelen. Dem tog jeg kontakt til, og de havde over 1 års ventetid, førend de havde tid, og var egentlig mest "hvad er usundt at spise, og hvad er sundt", som jeg lige forstod det på telefonsamtalen med den. Jeg tænker, de fleste voksne mennesker godt ved, hvad der er sundt og usundt.

Hvad var muligheden for support og opfølgning hos egen læge?
Jeg blev ikke tilbudt hverken support eller opfølgning. Opfølgning måske i form af at jeg skulle derned og vejes efter 6 måneder på saxenda, for at se om det havde den ønskede effekt.

Havde du bivirkninger?

Jeg fik hård mave, i samme grad som med Ozempic. En mild snert af hovedpine næsten dagligt. Jeg begyndte efter en 2,5 måneds tid at klø helt ekstremt på især undersiden af mine underarme, og begyndte ligeledes at få meget voldsom hjertebanken indimellem, og deraf stakåndethed.

Havde du effekt af medicinen alene?

Ja, jeg tabte mig ca. 10 kg over 3 måneder, men tog en del af dem på igen, da jeg stoppede på Saxenda. Jeg vurderede, at vægttabet ikke opvejede alle bivirkningerne, derfor stoppede jeg igen. Men medicinen alene, det ved jeg ikke, om man kan sige. Medicinen tog jo størstedelen af sulten, så jeg spiste jo ikke ret meget.

Hvorfor valgte du at skifte til Embla?

Ca. 1 år efter, jeg stoppede på Saxenda, læste jeg en kommentar i et Facebook-spor, hvor en roste jer. Jeg fandt jeres hjemmeside og syntes, det lød spændende, da I havde coaching med også. Jeg tog derfor kontakt til jer, for at høre hvad I kunne tilbyde, og havde en god snak med Debbie.

Hvad er din oplevelse af at være skiftet til medicin + coaching?

Der er langt færre bivirkninger ved Ozempic for mit vedkommende, og så er det kun én gang om ugen, man skal huske at tage medicin. Med hensyn til coaching, så har det gjort en forskel at have en at spare med, som har kunnet guide på rette vej. En, som ikke "skælder" ud, og som samtidig bakker op om, at man altså også skal leve et normalt liv, med alt hvad dertil hører. Det skal ikke være broccoli og kikærter det hele, det er OK at tage et stykke kage og blande det, man rent faktisk gerne vil have fra buffetén til den runde fødselsdag, og så samler man bare op næste dag og fortsætter den sunde vej. Det er også OK, at vægten i en periode står stille, for det viser jo, at man har forstået ikke at overspise.

Hvad har forskellen i effekten været på medicin alene sammenlignet med medicin + coaching hos Embla?

Man er meget mere motiveret i forhold til at gøre en god indsats, da man ved, at der sidder en på den anden side af skærmen og følger med og hepper på en. Man har også en, man kan skrive til døgnet rundt, såfremt man lige pludselig har et spørgsmål, og man kan altid booke en samtale, hvis det er det, man har brug for.

Er Embla den rette løsning for dig?

Ønsker du en uforpligtende snak med vores dygtige sygeplejerske om et eventuelt forløb, så kan du booke en tid her på hjemmesiden. Du kan også starte med at læse mere om forløbet her.

Og vil du vide endnu mere om hvorfor medicin ikke kan stå alene, så anbefaler vi at lytte til et podcasten Detox din hjerne, hvor Morten Elsøe i et af afsnittene taler med klinisk professor og overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus, Jens Meldgaard Bruun. De afliver sammen myten om Wegovy som en magisk pille, når medicinen står alene. Find afsnittet her.

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv