Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Fedt på armen: hvordan kommer du af med det?

Vil du af med fedt på armene? I denne artikel dykker vi ned i myterne omkring armfedt og gennemgår, hvad der faktisk skal til for at tabe fedt på dine arme.

Fedt på armen: hvordan kommer du af med det?

Hvis du læser med nu, har du nok gået og tænkt på, hvordan du kan mindske fedtet på dine arme. Med blot en enkelt søgning på internettet kan du finde forskellige forslag til, hvordan du bedst kan gøre det.

Det er dog vigtigt at forstå, at når vi ønsker at tabe fedt i et specifikt område, kræver det en mere nuanceret indsigt i, hvorfor fedtet er der i første omgang. Denne specifikke interesse i at mindske armfedt kan desværre føre til udbredt misinformation på nettet om, hvordan man opnår tonede og slanke arme. Armene anses nogle gange for at være et spejl af kroppen, og udtryk som "mormorarme" eller "vinkefedt" bidrager til en negativ opfattelse af fedtet på armene, hvilket igen kan skabe et negativt forhold til kroppen som helhed.

I denne artikel gennemgår vi, hvorfor det er helt normalt at have armfedt, hvad der gør, at nogle mennesker er mere disponible for det end andre, samt hvad du kan reelt kan gøre for at mindske det.

Hvorfor får du fedt på armene?

Arm fedt er fedt på armene som normalt er lige under dine arme, der hvor triceps sidder. Fedt på armene kan skyldes flere forskellige faktorer. 

 • Aldring 
 • Hormonelle forandringer 
 • Livsstil, kostvaner og motion 
 • Køn 
 • Genetik

En afgørende faktor er som nævnt vores genetik. Vi er alle unikke individer med vores eget sæt gener, som i høj grad bestemmer, hvordan vores krop lagrer fedt. Dette er en faktor, vi ikke selv kan kontrollere, og det kan derfor være en større udfordring for nogle at reducere fedt på armene.

Udover genetik spiller også vores køn en væsentlig rolle. Kvinder har tendens til at have en større mængde subkutant fedt (dvs. fedt lige under huden) end mænd, hvilket er grunden til, at vi ofte ser, at kvinder akkumulerer mere fedt omkring hoften, men også om armene. Netop derfor er det helt normalt at have fedt på armene. Det subkutant fedt har flere funktioner, herunder at give dine muskler og knogler polstring for at beskytte dig mod skader, at hjælpe dine blodkar og nerver fra din hud til dine muskler.

Selvom det er godt for din sundhed at have noget subkutant fedt, kan for meget medføre sundhedsproblemer.

For meget subkutant fedt sker, hvis vi over længere tid:

- er i energioverskud
- ikke har fokus på at bevæge os
- ikke spiser en varieret kost med kostfibre, proteiner og frugt og grønt. 

Vi vil derfor i det næste afsnit komme ind på, hvordan du mindsker armfedt, hvis det er det, du ønsker.

Hvordan forbrænder du fedt på armene?

Lad os starte med at aflive myten om, at intensiv træning specifikt rettet mod armene fører til tab af fedt på armene.

Som tidligere nævnt kan det være en udfordrende opgave at forsøge at målrette fedttab til specifikke områder som armene. Kroppen har en tendens til at tabe fedt på en mere generel måde, og punktforbrænding, hvor man forsøger at tabe fedt fra bestemte områder, er ofte ineffektiv.

Dette skyldes, at kroppen selv bestemmer, hvor den vil lagre eller tabe fedt, og det er ikke altid muligt at kontrollere dette på en specifik måde. Så selvom internettet vil have dig til at tro, at en masse armtræning giver dig tynde slanke arme, viser størstedelen af forskningen, at dette ikke skulle være effektivt.

Tænk holistisk

Derfor er den mest effektive tilgang til at reducere fedtet på armene at være i et energiunderskud gennem en holistisk tilgang, der inkluderer regelmæssig motion, fokus på kostvaner og adfærd. Træning kan omfatte både konditionstræning og styrketræning, da dette ikke kun hjælper med at opbygge muskelmasse, men også bidrager til forbrænding af energi og dermed reduktion af fedtprocenten. 

Fokusér derfor på at komme rundt om hele kroppen og ikke kun at lave øvelser for din triceps. Fokuser på pres og træk øvelser både horisontalt men også vertikalt i retning for din overkrop. Dette vil give dig en bedre kropskomposition og en bedre all-around styrke. Derudover skal vi heller ikke overse underkroppen, squat, dødløft eller benpres er alle øvelser der ikke kun styrker, men også er med til at sætte gang i forbrændingen og opbygger din muskelmasse og dermed øger dit basalstofskifte.

Prøv dette træningsprogram

Så hvilke øvelser er effektive? Som sagt, sørg for at komme hele kroppen igennem. Her er et eksempel på et træningsprogram der kan være med til at styrke og opbygge din muskelmasse og vil skabe gode forudsætninger for din krop (juster altid øvelser til dit niveau): 

 • Benpres 
 • Leg curl
 • Pull-down 
 • Skulder pres med håndvægte 
 • Seated rows 
 • Bryst pres

Selvom bevægelse er vigtigt, er det kun en enkelt brik i puslespillet. At have en holistisk tilgang, som ikke kun involverer bevægelse men også andre former for sunde vaner, er vigtig.

Vores 5 bedste tips til at tabe fedt på armene

Det er ingen hemmelighed, at internettet svømmer over med tips og tricks til at tackle sundhedsmæssige udfordringer og ideer til at forbedre ens kropsbillede. Det er næsten uundgåeligt, at du på et tidspunkt er stødt på artikler, der lover mirakuløse resultater, hvis du blot skal spise dette eller træne denne øvelse.

Men sandheden er, at der ikke findes en quick-fix løsning, der kan målrette fedtforbrændingen til bestemte dele af kroppen, selv ikke armene. Det er noget, vi har nævnt før - det med at tro, at man kan spot reducere fedt, er en myte. Fordelingen af fedt på kroppen er en kompleks proces, der ikke altid følger vores ønsker. 

Men bare rolig. Du kan stadig tabe fedt omkring dine arme. Her har du fem enkle tips, som du kan prøve af for at komme tættere på dit mål.

1. Tilføj mere fiber til din kost

Ønsker du at tabe fedt på armene, skal du som sagt være i et energiunderskud, da det essentielt handler om at tabe fedt generelt. 

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men at tilføje mere fibre i din kost kan skabe bedre mæthed henover dagen, hvilket resulterer i at vi automatisk spiser mindre, da fibre holder os mætte over længere tid. Derudover bidrager de til en velfungerende mave og fordøjelse. Samt har en positiv effekt på flere livsstilssygdomme fx. Hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. 

Men hvordan tilføjer du mere fiber til din kost? Kostfibre får du gennem fuldkornsprodukter, frugter og grøntsager. Hvis du går efter fuldkornsmærket når du handler, er du sikker på at du får en masse fuldkorn og fibre. Du kan med fordel tilføje lidt ekstra grønt til dine hovedmåltider og supplere dine mellemmåltider med frugt.

2. Tilføj mere protein til din kost

Når vi taler om at holde os i kalorieunderskud, er proteiner den hemmelige ingrediens, vi altid hører om. Men hvorfor er de så afgørende?

At øge dit proteinindtag er nøglen til at bevare muskelmassen, når du skærer ned på kalorierne. Det sikrer, at du holder din forbrænding i sit højeste niveau. Sammen med styrketræning skaber dette den perfekte cocktail til at bevare en høj forbrænding og sørge for, at det meste af det, vi taber, er fedt – ikke muskler.

Men det stopper ikke der. Proteiner har en utroligt kompleks nedbrydning, hvilket betyder, at vores kroppe bruger en masse energi på at nedbryde det. Og som prikken over i'et, så mætter proteiner fantastisk godt takket være deres komplekse opbygning. Det betyder, at vi kan føle os mætte og tilfredse med færre kalorier. Så hvorfor ikke give dine måltider lidt ekstra protein?

Men hvad er proteiner? Du kan finde dem i animalske produkter som magert kød og magre mejeriprodukter, men også i vegetabilske produkter som bælgfrugter. Så næste gang du planlægger dine hoved- og mellemmåltider, husk at tilføje en god dosis proteiner for at hjælpe dig med at nå dine mål på en mættende og nærende måde.

3. Prioritér kulhydrater, der mætter

Det er sandt, at vi ofte hører det samme mantra: "Hold dig fra kulhydrater, de feder!" Men denne påstand kræver en vis nuancering.

Kulhydrater har potentiale til at føre til vægtøgning, ligesom fedt gør det, hvis de indtages i store mængder og resulterer i et kalorieoverskud. Dog er det vigtigt at understrege, at ikke alle kulhydrater er skabt ens og derfor kan alle kulhydrater ikke skæres over i en kamp, hvilket vi vil uddybe i næste afsnit.

I stedet for at fokusere ensidigt på at skære ned på kulhydrater generelt, bør vi rette vores opmærksomhed mod at tilføje kulhydrater, der bidrager til mæthed. Vi opfordrer derfor til at genlæse tip nummer 1, hvor vi fremhæver vigtigheden af at vælge kulhydrater, der kan tilfredsstille din sult.Kulhydrater spiller en afgørende rolle i vores kost ved at forsyne os med den nødvendige energi, som vi har brug for i vores daglige aktiviteter, både når vi træner, arbejder og jonglerer med familieforpligtelser. Så husk, kulhydrater er ikke vores fjender, men snarere en vigtig del af vores ernæring, når de vælges og prioriteres med omhu.

4. Vælg mellemmåltider, der indeholder fibre og protein

Vi bør ikke nødvendigvis skære ned på snacks på grund af deres effekt på insulin, men snarere på grund af deres manglende evne til at mætte os. 

Der er en tydelig sammenhæng mellem letfordøjelige fødevarer som slik og kage og følelsen af utilstrækkelig mæthed. Disse lækkerier, der hovedsageligt består af simple kulhydrater, nedbrydes hurtigt i kroppen og efterlader os følelsesmæssigt sultne igen ret hurtigt. Dette skyldes deres mangel på kompleksitet i nedbrydningen, hvilket adskiller dem markant fra fiberrige grøntsager, proteiner og fuldkornsprodukter. 

Udover at mætte os dårligt har disse fødevarer også en tendens til at være energitætte. Vi anbefaler derfor at vælge mellemmåltider, der ikke kun mætter, men også giver os de nødvendige vitaminer og mineraler.. En simpel tommelfingerregel er at inkludere en håndfuld fibre og en håndfuld protein, hvilket sikrer en mere næringsrig snack-oplevelse, der også holder sulten i skak i længere tid. 

Så næste gang du går efter en snack, husk at prioritere mæthed for at opretholde din trivsel. I vores app kan du finde en masse eksempler på hvad dette kunne være

5. Glem idéen om et quick fix

Når vi taler om reduktion af armfedt, er det vigtigt at forstå, at det kræver en holistisk tilgang og ikke blot enkeltstående løsninger.

Der er ingen quick-fix metode, der målretter sig specifikt mod tab af fedt på armene. Fordelingen af fedt på kroppen er en kompleks proces, der ikke altid følger vores ønsker. Men selvom målet kan virke udfordrende, er der håb og effektive strategier til at opnå det ønskede fedttab. Hvilket vi her hos embla står klar til at hjælpe dig med at nå dine mål. 

Vigtigst af alt, husk at værdsætte og elske din krop igennem hele rejsen. Selvkærlighed spiller en afgørende rolle i at opnå og opretholde et sundt vægttab. Giv dig selv tid, vær tålmodig og vær stolt af de fremskridt, du opnår, uanset hvor små de måtte synes. Ved at omfavne og værdsætte din krop, som den er, vil du skabe et positivt forhold til dig selv og din sundhed. Så gå videre med tillid og vid, at du har styrken til at opnå dine mål, både fysisk og mentalt.

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv