Vægttab efter fødsel: En realistisk tilgang til at tabe dig efter graviditet

Camilla Nygård
April 15, 2024
9
min læsetid

I dag ser vi, at man under graviditeten i gennemsnit tager omkring 15 kg. på. Men faktisk tager mange kvinder væsentlig mere på, nogle gange op til 20-30 kg.

En del af de kilo forsvinder naturligt efter fødslen. Og langt de fleste kvinder vil tabe omkring halvdelen af deres “babyvægt” seks uger efter fødslen, mens resten typisk forsvinder over en række måneder.

Husk, det er helt okay, hvis det tager tid at vende tilbage til din vægt før din graviditet. For dem der ønsker at tabe de resterende kilo, kan det ofte føles uoverskueligt. Din krop har været igennem en kæmpe forandring, så det er vigtigt at være medfølende og tålmodig overfor den.

I denne artikel kommer vi med nogle idéer og input til, hvordan du kan hjælpe din krop tilbage til din vægt før graviditet, hvis det er det, du ønsker. 

Hvad er “babyvægt”?

Babyvægt bruges ofte til at beskrive den ekstra vægt, som en kvinde tager på under graviditeten. Men på trods af hvad navnet antyder, er det ikke kun babyen, der forårsager denne ekstra vægtøgning. Enhver graviditet er naturligvis speciel, så det er ikke sikkert, at din graviditet ser helt ud som dette, men det er dog stadig muligt at sige noget om, hvordan vægten i gennemsnit fordeler sig:

  • 39% er din baby
  • 22% er blod
  • 11% er fostervand
  • 11% er livmoderen
  • 9% er moderkagen
  • 8% er brysterne

Dette forklarer altså, hvorfor du tager så relativt mange kilo på, for at bære en lille baby. I gennemsnit vejer en nyfødt baby et sted mellem 3400-3600 gram, hvilket naturligt bidrager gradvist til vægtøgning gennem hele graviditeten, efterhånden som barnet vokser og udvikler sig i livmoderen. 

De gode kilo

Derudover stiger mængden af blod i din krop med ca. 50% i løbet af din graviditet, hvilket også betyder ekstra kilo på vægten. Derudover kommer der fostervandet, som vejer 1-1,5 kg., og det samme gælder for livmoderen. Ydermere er der ca. 1 kg. fra moderkagen, og det samme fra brysterne.

Dette hjælper dig måske også til at se, hvorfor der er mange nybagte mødre, der taber sig ret hurtigt efter fødslen. Det er altså ikke bare ekstra fedt, du tager på, når du er gravid, men derimod en vægt, som du skal tage på for at kunne passe bedst muligt på dit barn, mens du er gravid og efter du har født.

Når du har født vil vægten, der er kommet fra livmoderen, moderkagen, fostervandet og selvfølgelig barnet relativt hurtigt forsvinde igen, og du er så blot efterladt primært med den forøgede vægt fra dine bryster og de øvrige kilo, du måske har taget på under din graviditet.
 

Babyvægt er altså en nødvendighed og en naturlig del af graviditeten. Det skal ikke være noget, du forsøger at undgå under graviditeten. Du kan selvfølgelig holde øje med, at vægtøgningen ikke bliver for stor, da der godt kan følge flere graviditets- og fødselskomplikationer ved for stor vægtøgning. 

Hvornår kan jeg begynde at træne efter fødslen?

Motion og bevægelse er uden tvivl et godt værktøj til at komme tilbage til din vægt før graviditeten, og det er derfor forståeligt, hvis du er ivrig efter at komme i gang med at træne og motionere igen.

Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at det er meget individuelt, hvornår det er sikkert at begynde på træningen efter fødslen. 

Ligesom enhver graviditet er individuel, er en fødsel og kroppens tilstand herefter også meget individuel. Har du født vaginalt, har du fået kejsersnit og hvordan er dit overskud i rollen som mor? Dette er alt sammen noget, du skal tage hensyn til, når du planlægger at starte op med fysisk aktivitet igen.

Din krop har brug for tid

Hvis du har været aktiv helt indtil fødslen, vil du som regel hurtigere kunne genoptage dine aktiviteter, hvorimod andre skal bruge flere måneder på at genvinde deres tidligere niveau.

Din krop har brug for tid til at tilpasse sig de store fysiske og psykiske omstillinger, den har gennemgået. Mange af de forandringer, der skete under graviditeten, fortsætter faktisk op til 6 uger efter fødslen. Din livmoder skal trække sig helt sammen, dine led er fortsat blødere og dine mavemuskler har været spændt ud over den voksende livmoder og skal trække sig sammen igen.

Det er altså meget vigtigt, at du lytter til kroppens signaler, og starter stille op, så du undgår ubehag, smerter eller tyngdefornemmelse i underlivet. Dette er nemlig symptomer, som kan være tegn på at du er startet for tidligt op. 

Det er afgørende at konsultere dit sundhedspersonale, før du starter en træningsrutine efter fødslen. De kan give dig vejledning baseret på dine specifikke forhold.

Det psykologiske

Udover det fysiske perspektiv, er det også vigtigt at holde det psykiske perspektiv for øje. En nyfødt baby kan for nogle betyde søvnløse nætter, ændringer af rutiner og mindre tid til dig selv, da du har en baby, som er afhængig af dig.

Det kan derfor være svært at overskue hvordan man skal finde tid og mentalt overskud til træning. Husk på at vi er forskellige og agerer forskelligt, så prøv ikke at sammenligne dig med hvad andre mødre laver, men hold fokus på dine egne succeser. 

Vores 5 bedste tips at tabe dig efter fødsel

Der findes utallige råd og metoder til vægttab efter en graviditet, og det kan være udfordrende at vide, hvor man skal begynde.

Nogle anbefalinger fokuserer på at skabe et kalorieunderskud gennem restriktioner såsom at reducere indtaget af kulhydrater. Selvom dette muligvis kan resultere i hurtigt vægttab på kort sigt, er det vigtigt at erkende, at det ofte fører til tilbagevendende vægtøgning, når du vender tilbage til dine sædvanlige spisevaner.

Derfor er det afgørende, at de ændringer, du foretager, er noget, du kan forestille dig at opretholde på lang sigt.

Her er det vigtigt at understrege behovet for et passende kalorieindtag. Din krop har brug for tilstrækkelig energi til at komme sig efter fødslen, til at forsyne dit spædbarn med nødvendige næringsstoffer, især hvis du ammer, og ikke mindst til at kunne klare de krav, der følger med det nye forældreskab. Det handler ikke kun om at tabe sig, men også om at opretholde en sund og bæredygtig livsstil, der fremmer både din egen og dit barns trivsel.

Vi ved at det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellig råd, så derfor har vi samlet disse 5 tips til vægttab efter graviditet.

1. Planlæg og prioritér hvile sammen med din baby

Det er en stor omvæltning at blive nybagt mor, og din søvn vil pludselig tage udgangspunkt i din nye virkelighed med en baby. 

Søvn spiller en stor faktor både for vægttab og vedligeholdelsen af vægten. Den sammenhængende og kvalitetsmæssige søvn, som du var vant til før du blev mor, vil ikke længere være den samme. Dette kan have en betydelig indvirkning på vores overskud og på vores valg af mad.

Forskning indikerer, at mangel på søvn kan forstyrre appetitreguleringen, og dage med søvnmangel kan føre til et større indtag af energi sammenlignet med dage, hvor du får tilstrækkelig søvn. Desuden er der en tendens til, at det man vælger at spise, bliver de hurtige løsninger eller ofte resulterer i snacking. 

Derfor er et godt tip at planlægge og prioritere hvil sammen med din baby i løbet af dagen, så du kan indhente den manglende søvn fra natten. 

2. Sæt realistiske mål

Vi ser jævnligt, at folk får sat sig nogle store mål om forandring, som i virkeligheden er urealistiske.

Det fører ofte til, at de mister pusten, og at deres nye adfærd stopper, før de er kommet i gang med at skabe forandringer. Du skal huske på, at det som var realistisk for dig før, kan være anderledes nu, hvor du er blevet mor. Det er ikke sikkert, du kan finde tid til at gå i fitnesscenter 3 gange om ugen mere. Måske er det mere realistisk at gå ture med din barnevogn. 

Du skal sørge for at tage hensyn til din nuværende livsstil, når du laver dine mål, så det bliver en god og succesfuld oplevelse.   

3. Spis sunde snacks

Du vil som nybagt mor opleve perioder med søvnunderskud, og oven i dette vil der også være perioder med begrænset tid til at lave mad. 

Dette kan føre til hyppigere snacking, da du i farten tager, hvad der lige er tilgængeligt. Du kan derfor sørge for, at du har nogle næringsrige og mættende muligheder at vælge imellem, når det skal gå stærkt. Det er nemlig meget fristende at række ud efter den hurtige løsning, når du er træt og har brug for hurtig energi. 

Vi ved godt, at tiden er knap, når man har en baby på armen. 

Så husk, at det er okay at spørge om hjælp – og her kan det være en god idé at øve dig i at spørge om hjælp til fx. indkøb. På den måde kan du sikre, at de ting, du ønsker at spise, også er tilgængelige for dig. 

Eksempler på snacks kan være:

  • Nødder
  • Gulerødder med humus
  • Frisk frugt og et grovknækbrød til. 

Husk på, der kommer dage, der er hårdere end andre. Husk derfor at tilgive dig selv, hvis det hele ikke går efter planen. Du kan i vores Embla-app finde flere bud på lækre snacks. 

4. Begræns hvor mange forarbejdede fødevarer du spiser

En ny baby medfører naturligvis også ændrede rutiner, som du måske ikke længere har fuld kontrol over. 

Dette kan gå ud over dine kostvaner, da du måske står med en baby i armene, hvilket gør det vanskeligt at tilberede mad, fordi din baby ofte kræver din opmærksomhed. Det kan derfor være en udfordring at planlægge selv de mest basale ting som indkøb. 

Livet er ikke længere det samme som før, og derfor kan dine tidligere rutiner måske ikke passe ind i din babys rutiner. Derfor er det nødvendigt at tilpasse dine kostvaner til denne nye livsstil og de ændrede omstændigheder. 

En fordel kan være at forberede maden på forhånd. Udnyt de dage, hvor du har lidt mere overskud til at forberede de måltider, du gerne vil spise. Gør det ønskede mad let tilgængeligt for dig selv, da det ofte bliver nødvendigt at vælge det, der er hurtigt, praktisk og nemt. Når tiden er knap og alt går hurtigt, kan det være en god ide at øve sig i at spørge om hjælp, også til opgaver der opfylder dit eget behov. 

5. Genoptag motion gradvist 

Vi har allerede nævnt vigtigheden af at sætte sig realistiske mål, men det er fordi at en realistisk målsætning virkelig er nøglen til succes. 

Derudover er alt bevægelse en god bevægelse. Start med skånsom motion såsom bækkenbundsøvelser, gåture med barnevognen eller yoga, og efterhånden som din krop restituerer og din læge godkender det, kan du gradvist øge intensiteten af ​​dine træningspas.

Du skal planlægge dine aktiviteter, så det passer godt ind i dit liv, og efterhånden som du bliver mere komfortabel, kan du arbejde dig op til at forsøge at lave mere intens aktivitet. 

Du kan for eksempel gå til et mor-barn hold i fitness, eller måske passer det bedre at løbe med klapvognen mens baby sover. Derudover så træner du faktisk lidt på daglig basis, når du løfter rundt på din voksende baby, så hvis du er i daglig bevægelse, klarer du dig godt.

Husk, det er vigtigt at tabe sig i et gradvist tempo. Hurtigt vægttab kan være uhensigtsmæssigt for dit helbred, og det vigtigste er trods alt, at du skal være sund og have det godt, så du kan passe bedst muligt på dig selv og dit lille barn. 

Indhold
Nyhedsbrev

Få praktiske råd til et sundt liv.

Sundhed er ikke noget, du bør gætte dig til. Evidensbaseret råd om alt fra vægttab til vaneændring, leveret ugentligt af kvalificerede sundhedsspecialister.