Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Hvorfor er der ingen, der kan se, jeg har tabt mig?

Har du oplevet at tabe dig, men uden dine nærmeste rigtigt lægger mærke til det? Det kan være skuffende, men der kan også være årsager til dette. Bliv klogere her.

Hvorfor er der ingen, der kan se, jeg har tabt mig?

Dine bæredygtige livsstilsændringer er efterhånden inkorporeret i din hverdag i form af gode vaner og sund adfærd, og de første resultater har allerede vist sig i form af mere energi, lettere bevægelighed, og dit tøj sidder en smule løsere. 

MEN ingen familiemedlemmer, venner eller kolleger har nævnt dine nye tiltag, dit vægttab eller din genfundne energi. Det var ellers dit håb, da du har arbejdet hårdt for at opnå disse resultater. Du er selvfølgelig også stolt over din indsats og vil gerne dele din succes med andre. 

Der er formentligt en rigtig god grund til, at dine omgivelser ikke har kommenteret på dine resulater. Ja, det kan der være flere grunde til!

Kultur kan have noget at sige

I de senere år har der i langt højere grad end tidligere været fokus på identitetspolitiske begreber som wokeness, krænkelseskultur og bodyshaming. De har vundet indpas i samfundet og har blandt andet ført til debatter om, hvorvidt deling af private holdninger og synspunkter overhovdet bør finde sted, og om andre kan tillade sig at blande sig i ens livsførelse eller livsstil. Det kan være en stopklods for folk, når det drejer sig om at kommentere på eksempelvis kropsændringer. 

I den forbindelse kan de sociale spilleregler på eksempelvis sociale medier også spille ind. Med den digitale verden er adskillige antal af sociale platforme, fora og fællesskaber kommet til med muligheden for hurtig videreformidling og deling af både informationer og holdninger. Det har gjort det nemmere for folk at kommentere på alt mellem himmel og jord - på godt og på ondt - uden filter og omtanke for, hvordan den enkelte kommentar tolkes. Hvorvidt dette er okay eller ej, afhænger af hvilket et socialt regelsæt, man spiller ud fra. Og det kan være et spørgsmål om generation. Det tyder på, at yngre generationer i langt højere grad er bevidste om deres ageren, og at man ikke nødvendigvis skal påtale eller kommentere på eksempelvis et vægttab. For det er jo ikke sikkert, at personen, som har tabt sig, ønsker kommentarer. Det kan altså også være en grund til, at dine nærmeste ikke har nævnt noget.

Gradvist vægttab kan nogle gange være svært at se

Hvis du dagligt er omgivet af de samme mennesker, kan det være svært for dem at se dit vægttab, fordi det sker gradvist. Du vil måske endda kunne opleve, at dine nærmeste relationer ønsker at støtte dig, men ikke vil have, at du oplever et øget forventningspres fra dem. Og derfor undgår de at nævne de forbedringer, de oplever, for ikke at skabe et unødigt pres. 

Bliv derfor ikke overrasket, hvis dine omgivelser ikke kommenterer på dine tiltag. Det kan der som sagt være flere grunde til. Men fortvivl ikke. Ønsker du, at dine omgivelser tager mere del i dit forløb, kan du afslutningsvist få et par gode råd med på vejen. 

Tip: Involver dine nærmeste

Det anbefales, at du informerer dine nærmeste relationer om dit forløb i Embla, da det på sigt vil skabe de bedste betingelser for dig, også i relation til dine nye, sunde tiltag. Det kan nemlig have indvirkning på eller påvirke hele familien. Dertil kommer, at du i langt højere grad vil kunne opleve succes med dit vægttab, hvis du er omgivet af mennesker, der støtter dig og tror på dig, uanset om det er din familie, venner eller hele temaet bag Embla. 

Det gode råd består derfor i at lade en eller flere vide, at du er i gang med nye spændende ændringer. Og i den forbindelse må de gerne fortælle dig, hvis de oplever positive forandringer undervejs. Start selv dialogen, hvis du for eksempel har købt et par nye bukser i en mindre størrelse. Eller hvis du kan mærke, at dit overskud på arbejdet er blevet bedre på baggrund af dine ugentlige træninger,  så spørg familien, vennerne eller kollegaerne, om de har lagt mærke til de nye ændringer. Svaret vil formentligt være et rungende JA! Og de bliver opmærksomme på, at de fremadrettet gerne må italesætte din spændende rejse. Social support er vigtig for vores motivation, og det har vi allesammen brug for, uanset hvilken rejse vi er på.

Referencer: 

Artikel: “The most hurtful thing I've ever experienced”: A qualitative examination of the nature of experiences of weight stigma by family members” af Samantha E. Lawrence, Rebecca M. Puhl, Marlene B. Schwartz, Ryan J. Watson og Gary D. Foster (2022). 

Artikel: “Significant others’ weight-related comments and their associations with weight control behavior, muscle enhancing behavior and emotional well-being” af Marla E. Eisenberg, Rachel Franz, Jerica M. Berge, Katie Loth og Dianne Neumark-Sztainer (2017).

Artikel: “Social Relationships and Health Behavior Across the Life Course” af Debra Umberson, Robert Crosnoe og Corinne Reczek (2010).

https://heartbeats.dk/woke-udtrykket-der-definerer-den-unge-politiskbevidste-internetgeneration/

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv