Icon open
Where are you located?

Embla is the leading international weight loss clinic. Please select the country you are located in.

Er citronvand godt til vægttab?

Måske du har hørt om at citronvand er godt til vægttab? Men er det virkeligt sand? Denne artikel forklarer, hvorvidt citronvand er effektivt til at hjælpe dig med at tabe dig.

Er citronvand godt til vægttab?

Har du nogensinde hørt om den slankende effekt af at starte dagen med et glas vand tilsat saften fra en halv citron?

Desværre må vi konstatere, at denne populære sundhedstrend ikke helt lever op til de store forventninger, der ofte skabes omkring den. Selvom vand med citron er et glimrende alternativ til sukkerholdige drikkevarer og kan gøre det lettere at få indtaget nok vand generelt, er der faktisk ikke noget særligt videnskabeligt eller magisk ved det som et middel til at tabe sig.

I denne artikel forklarer vi, hvorfor myten om at citronvand skulle kunne hjælpe dig med at tabe dig er netop det – en myte.

Hvad er de sundhedsmæssige fordele ved citronvand?

Hvis vi skal tage stilling til de reelle sundhedsmæssige fordele ved citronvand, er det næppe citronen i sig selv, som gør den store forskel.

Selvom citron indeholder C-vitamin, som  hjælper vores immunforsvar med at fungere optimalt, er et glas citronvand ikke nok til at dække det daglige anbefalede indtag, som er 75 - 90 mg for voksne. Du får simpelthen mere C-vitamin fra en rød peberfrugt end du gør fra citronvand. Men det smager naturligvis dejligt, og er en god måde at få væske ind i løbet af dagen.  

Derudover er citronvand også med til at forbedre vores fordøjelse og dermed en bedre optagelse af næring. Men ligesom de andre fordele, skyldes det nok ikke citronen i sig selv, men mere vandet.

Bivirkninger ved at indtage for meget citronvand

Spørgsmålet om, hvor meget citronvand vi kan indtage, handler om at finde den rette balance.

Mens citronvand kan være en forfriskende drik, er det vigtigt at huske på, at alt bør nydes med måde. For meget af citronvand kan potentielt have negative konsekvenser for vores tandhelbred på grund af citronens naturlige syreindhold, der kan påvirke emaljen på vores tænder.

Af den grund er den generelle anbefaling, at du drikker citronvand med et sugerør – hvis det er noget, du drikker ofte. På den måde minimerer du citronsyrens kontakt med dine tænder. Yderligere anbefales det at skylle munden med vand efter indtagelse af citronvand for at hjælpe med at neutralisere syren. Og hvis du vælger at bruge hele citroner i din drik, er det en god idé at skylle dem først for at fjerne eventuel snavs fra skallen. Det er altså okay at drikke citronvand, men som alt andet handler det om balance.

Citronvand er ikke nødvendigvis bedre end almindeligt vand

Selvom citronvand ikke er det ultimative vægttabsmirakel, så kan det være en forfriskende og behagelig måde at nyde vand på.

Hvis du sætter pris på citronvand og det gør at du indtage mere vand, holder vi dig ikke tilbage. I vores app finder du også masser af inspiration i form af opskrifter, hvor vi deler tips og tricks til at tilføje smagfulde elementer som mint og frugt til vandet.

Men hvis dit mål er vægttab, er det afgørende at fokusere på en afbalanceret kost bestående af proteiner, fibre, frugt og grøntsager, samtidig med at du prioriterer tilstrækkelig søvn og daglig motion. Hos Embla er vores tilgang til vægttab baseret på solid videnskab og langsigtede løsninger frem for quickfixes. Vores coaches er eksperter inden for fysisk aktivitet, ernæring og forståelse af de psykologiske aspekter ved overvægt. Vi er her for at vejlede og støtte dig på din rejse mod et sundere liv på en måde, som er vedvarende, også efter endt vægttabsforløb.

Reference:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3809630/

Navigation
newsletter

Få tips til et sundere liv

Nul spam, bare konkrete råd til at leve sundere.

Læs vores andre artikler

Gå til arkiv