Sund med Wulff

11/9/2022

Svær overvægt er ofte forbundet med en bred række af sundhedskonsekvenser. Er man svær overvægtig vil der være en øget risiko for livsstilssygdomme og tidlig død. Derudover kan svær overvægt udvikle sig til en spiseforstyrrelse og vice versa. Spiseforstyrrelse er lige som svær overvægt associeret med både mentale og fysiske sundhedskonsekvenser og lider man af både svær overvægt samt spiseforstyrrelse, er risikoen yderligere øget.

Der vil altid være en risiko for at træde ind i paradoksalt minefelt når man på samme tid taler om forebyggelse af svær overvægt og forebyggelse af spiseforstyrrelse. Og her starter skillevejen for “coaches”. At være coach er ikke en beskyttet titel. Og derfor optræder situationer som denne hvor Kenneth Wulff formår at skubbe deltagere udover kanten til en begyndende spiseforstyrrelse. Havde Kenneth Wullf en faktisk coaching-uddannelse og den nødvendige erfaring, ville han vide at manipulerende eller truende adfærd overfor klienter, aldrig vil være en løsning. Her er nok også tale om en svær mangel på empati, hvilket i det hele taget er en dårlig egenskab i alle henseender i arbejde med mennesker. 

Hvad er det rigtige at gøre som sundhedscoach?

DR vælger at sende dette program som et led i at vi skal blive bedre. Og det er godt. Desværre kan det også ramme nogle dygtige coaches som er uddannet og som følger alle de rigtige retningslinjer for at opnå det ønskede vægttab med deres klienter. Programmer som disse kan få tilliden til coaches til at vakle, men det er helt ok. Hvis ingen råber højt, gør vi os ikke umage. Og folk som Kenneth gør sig ikke umage. Han gør det modsatte. Han tjener penge på mennesker som er et meget sårbart sted i deres liv, og det er ikke i orden. DR appellerer også til at samfundet skal vågne op. Hvis der var bedre tilbud til svært overvægtige i det offentlige, ville der muligvis også være færre der forsøgte at udnytte den store efterspørgsel der er på hjælp til at bekæmpe de ekstra kilo. 

Hvis vi gerne vil ændre sundhedssystemets håndtering af svær overvægt og spiseforstyrrelser, er der behov for et bedre samarbejde på sundheds fronten. Der er brug for bedre kommunikation blandt specialister indenfor svær overvægt og spiseforstyrrelser, som kan dele deres erfaringer og viden. Dernæst er der behov for interventioner der tager hånd om både svær overvægt og spiseforstyrrelser som helhed. På nuværende tidspunkt ser vi flere og flere private virksomheder med sundhedsprofessionelle tage ansvaret og det er et skridt i den rigtige retning.

Find den rigtige sundhedsprofessionelle

Er man svær overvægtig, er der mange sundhedsmæssige fordele ved at tabe sig. Men et vægttab er ikke bare et vægttab. Der er stor forskel på at tabe sig på en sund måde, hvor både den fysiske og mentale sundhed er i fokus og så på den metode brugt af Kenneth Wullf, hvor ens krop samt sind bliver udskammet og straffet. Kenneth Wullfs metode er farlig og kan føre til udvikling af spiseforstyrrelse.

Bliver man mentalt presset til at tabe sig, vil det ikke lykkes da krop og sind ikke har roen eller motivationen til at gennemføre et vægttab. At tabe sig er ikke lige let for alle, så derfor er det vigtigt at man finder en coach som møder en hvor man er i livet og som har den specialiserede viden indenfor vægttab som kræves for et behageligt forløb.

Er man overvægtig eller svært overvægtig, så kræves det ikke at man taber sig 40 kilo for at opnå en positiv effekt på helbredet. Er man overvægtig og fysisk aktiv, er du stadig sundere end hvis du var inaktiv. 

Er man svært overvægtig vil et vægttab på bare 5 % være nok til at sænke risikoen for helbredskomplikationer. 

Det er altså ikke nødvendigt at være hård ved sig selv hvis man ønsker at leve sundere. At få en coach til at støtte et vægttab, er en rigtig god ide. Vær opmærksom på følgende når du vælger en coach:

- Vælg en coach med en relevant uddannelse. Bed om at se deres uddannelsesbevis. Har de en universitetsuddannelse indefor sundhed, går du sjældent galt i byen da disse er skolet i videnskabeligt materiale.

- Vælg en coach som vejleder ud fra hvad videnskaben anbefaler. Sørg for at der er evidens for de metoder de benytter.

- Bed evt. din kommende coach om en anbefaling fra en tidligere arbejdsgiver eller spørg om en reference.

Det er altid godt at være kritisk og på vagt når nogen skal stå med dit helbred i hænderne. Men der findes også rigtig mange dygtige sundhedsprofessionelle som vil hjælpe dig godt i mål med dine ønsker og som vil støtte dig hele vejen.

Referencer:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073367/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19320986/

Måske er du også interesseret i?

Opskrifter

kærlighed vægttab

Vi er eksperter

Vi har arbejdet med vægttab i rigtig mange år. Forløbet er udarbejdet af nogle af de førende forskere, læger og personer bag de nyeste studier indenfor området. Vi anvender kun metoder, som er funderet i videnskaben.

Læs mere
smiley

Mød holdet

Vi er enormt stolte af de dygtige mennesker, som udgør vores klinik. Med et stort fokus på faglighed og nærvær, har vi sammensat en gruppe eksperter som kan hjælpe dig hele vejen igennem et vægttabsforløb.

Læs mere
telefon hvid

Book din gratis sundhedssamtale

Man kan altid booke en gratis sundhedssamtale med én af vores sygeplejersker, som kan fortælle mere om forløbet og kortlægge om vi er den rigtige valg for dig.

Tilmeld