Lige nu tilbyder vi første måned i dit forløb gratis. Ingen binding.
Book gratis samtale
January 17, 2023

Hvad er den bedste slankekur?

Den bedste slankekur er den slankekur, der fungerer for dig. Når det kommer til vægttab, er der nemlig ikke én kur, der passer til alle. Der er ingen hurtige quickfixes eller nemme løsninger, hvis du gerne vil tabe dig og holde din vægt. Især hurtige slankekure, der effektivt får dig til at smide kiloene i en rasende fart, er den sikre vej til at tage det hele på igen.
Slankepiller

Den bedste slankekur er den slankekur, der fungerer for dig. Når det kommer til vægttab, er der nemlig ikke én kur, der passer til alle. Der er ingen hurtige quickfixes eller nemme løsninger, hvis du gerne vil tabe dig og holde din vægt. Især hurtige slankekurer, der effektivt får dig til at smide kiloene i en rasende fart, er den sikre vej til at tage det hele på igen.  

I bund og grund bør du slet ikke lede efter en slankekur, hvis du gerne vil tabe dig, forklarer Maria Olsen, der har en Master i Folkesundhedsvidenskab og har arbejdet som både fitness-træner og løbe- og styrke-coach. Gennem tiden har hun haft mere end 1.000 klienter i forskellige sundhedsforløb og er i dag en af de coaches, du kan møde hos embla:


- Når det kommer til at tabe sig, er der faktisk én ting, der er vigtigere: Hvordan du holder vægttabet ved lige. Derfor vil jeg hellere kalde det en livsstilsændring end en slankekur. For det handler ikke kun om at slanke dig. Det handler om at blive en sundere udgave af dig selv, siger Maria Olsen og fortsætter:

- Den bedste måde at tabe sig på, er ved at kombinere en kost, der giver dig mulighed for at spise dig mæt, motion, støtte fra de mennesker, du har omkring dig, tilstrækkeligt med søvn og vejledning fra f.eks. en coach, der kan hjælpe dig med løbende at justere din livsstilsændring.  

Det er vigtigt, at din livsstilsændring kan tilpasses efter dit liv: Om du er single, har børn, har en karriere, er studerende - det er ting, der har indflydelse på, hvordan du kommer til at opnå et varigt vægttab. For passer de ændringer, du forsøger at implementere, ikke til den måde, du lever dit liv på, bliver det for svært at overholde dem.

Derfor anbefaler Maria Olsen heller ikke skrappe restriktioner, eller at du f.eks. tæller kalorier.

At tabe sig uden sult

- Især er det vigtigt, at den mad, du spiser, er noget, du godt kan lide, siger Maria Olsen. Hun ved af erfaring, at hvis ikke hun præsenterer sine klienter for kost, der er velsmagende, så holder de ikke de sunde spisevaner ved lige.

- Hos embla bruger vi tid på at lære vores klienter at kende for at forstå, hvordan vores anbefalinger til f.eks. kost passer ind i deres liv. Vi giver aldrig en klient en kostplan, hun eller han skal spise efter og holde sig til, forklarer hun.

En kost af høj kvalitet baseret på gode råvarer, der indeholder tilstrækkeligt med fibre og protein, hjælper dig til at føle dig mæt, og derfor er det en af de ting, der er fundamentet til et varigt vægttab.

Hvorfor er det svært at tabe sig?

Det er din krops naturlige reaktion at ville holde på kiloene, når du begynder på at tabe dig - om det så er ved hjælp af en slankekur eller en livsstilsændring. Kroppen er programmeret til at spare på reserverne, hvis der skulle kommer dårligere tider.

Hvis du starter på en streng kur, hvor du måske ovenikøbet føler dig sulten meget af tiden, tror din krop, at der er hungersnød.

Andre gange kan det også handle om, at vægttabet bliver ‘alt eller intet’, forklarer Maria Olsen:

- Du kan få en idé om, at “nu skal jeg følge denne kostplan, som jeg har fundet på de sociale medier! Og jeg må ikke drikke alkohol! Og jeg må ikke spise sukker! Jeg går all in!”. Jeg forstår godt tankegangen, siger hun. Men det er urealistisk at lykkes med en diæt, hvor alt er forbudt.

- Har du en særligt sød tand, er det også helt i orden, at du giver dig selv lov til at spise slik, kage eller drikke cola, hvis det er nogle af de ting, du nyder. Det handler om at have fokus på mængderne, hvorfor vi i embla også fokusere på nærværende spisning. Hvis du forbyder dig selv bestemte fødevarer, risikerer du bare at få mere lyst til dem - netop fordi du ikke må få dem.


Ny forskning har vist, at medicin kan være en hjælp til at komme i gang med at tabe sig og også bevare vægttabet bagefter. Studier viser, at det er helt normalt at tage det hele på igen, når slankekuren først er overstået, men de viser til gengæld også, at en kombination af vægttabsmedicin og motion er dobbelt så effektiv, som medicin eller motion alene.

Har du svært ved at komme i gang med at tabe dig, eller har du før prøvet, at kiloene blot sniger sig tilbage på din krop, når du ikke længere er på kur, så kan du være en af dem, der kan få gavn af at kombinere medicin med en livsstilsændring.

Medicinsk behandling i forbindelse med vægttab er et af de værktøjer, Maria Olsen har gode erfaringer med:

- Medicinsk vægttab giver et boost, så du sammen med kost og træning kan holde din livsstilsændring ved lige på sigt. Medicinen får dig blandt andet til at føle dig mindre sulten, og det kan være en rigtig stærk motivationsfaktor i et vægttabsforløb, siger hun.

Træning & vægttab

Træning er også en vigtig spiller, hvis du gerne vil tabe dig på en sund måde, men i starten af et vægttabsforløb - især hvis du lever med svær overvægt - er det mindre vigtigt.

- Det første, du bør gøre, er at ændre dine spisevaner, og så kan træningen følge efter senere, siger Maria.

- Jo flere ting, du skal jonglere, jo sværere bliver det. Vi introducerer både kost, træning og medicinsk vægttab for vores klienter hos embla, men kosten har førsteprioritet. Vi er i dialog med vores klienter hver uge, og så vurderer vi løbende, hvornår det er det rigtige tidspunkt for klienten at begynde at træne.

Uanset om du gerne vil tabe dig fem eller 50 kg, så er det vigtigt, at du finder en motionsform, du synes er sjov, for at du holder ved og gør den til en fast del af dit liv - også fremover, understreget Maria Olsen.


Support fra din omgangskreds er vigtig

Sidste med ikke mindre vigtigt er det en del af et varigt vægttab at føle support fra sine omgivelser.

- Det er svært at tabe sig uden støtte fra familie og venner, og derfor anbefaler vi også de klienter, vi hjælper, at de skal fortælle deres omgangskreds, hvor vigtigt det er, at de støtter dem.

På den måde forstår resten af selskabet også, hvorfor du springer desserten over og kun drikker ét glas vin. Uden den opbakning, kan dit vægttab være svært at holde ved lige.

Ofte stillede spørgsmål om slankekure

Vi har samlet en række af de spørgsmål, der ofte bliver stillet om slankekure herunder.

Virker slankekure?

Ja og nej. Du kan tabe dig både nemt og hurtigt med en effektiv slankekur, men i længden er det ikke holdbart, hvis du gerne vil have et varigt vægttab. I stedet er er der stor risiko for, at du tager det hele på igen.

Vil du gerne tabe dig, giver det både bedre resultater og er langt sundere, hvis du ændrer din livsstil. Det kan være ganske små ændringer, der skal til. F.eks. kan du kigge på dine kaffevaner for bare at nævne én ting: En latte med skummetmælk hver dag i en uge, svarer til, at du spiser to store måltider ekstra. Og der er selvfølgelig mange flere steder, du kan sætte ind, end kaffen.

 

Kan jeg tabe mig uden at træne?

Du kan godt tabe dig uden motion. Især i starten af et vægttabsforløb spiller træning en mindre rolle. Men når kampen mod de sidste genstridige kilo skal sættes ind, kan træning sætte skub i processen. Især er træning også vigtigt for, at du ikke taber muskelmasse men fedt.

Din muskelmasse bidrager til din forbrænding, og derfor er det bedste, du kan gøre, at kombinere både motion og en kostændring, når du vil tabe dig. Vores erfaring er, at det vigtigste de første to til fire uger er at sørge for at ændre på din kost og dine spisevaner, og så først derefter begynde at træne.

Hvordan undgår jeg at tage det hele på igen?

Du undgår at tage på igen ved at lave en varig livsstilsændring i stedet for at fokusere på quickfixes og hurtige slankekure. Det handler bl.a. om at sørge for, at din kost ikke bare er sund og nærende, men også er noget du synes, smager godt.

Træning, du synes er sjovt, support fra din omgangskreds og en god nattesøvn er også vigtigt for, at du holder fast i de sunde ændringer, du har lavet.  

Hvor meget bør jeg tabe mig om ugen?

Hvor hurtigt du bør tabe dig kommer an på, hvor overvægtig du er. Har du ikke så mange ekstra kilo at give af, bør du ikke tabe dig mere end 500 gram om ugen. Er du svært overvægtig er det ok at tabe helt op til 1,2 kg om ugen i starten af dit vægttab.  

Hvilken slankekur skal jeg vælge?

Du skal vælge den metode, der passer bedst til dig og dit liv. Der findes ikke en ‘one-size-fits-all’ når det kommer til vægttab. En god idé er at gå uden om quickfixes og slankekure, der lover, at de er nemme. Den bedste slankekur er at arbejde på en livsstilsændring.

Hvilken slankekur er mest effektiv?

Selv den mest effektive slankekur er på sigt være ret ineffektiv. Smider du en masse kilo hurtigt, er risikoen for, at du tager dem på igen, stor.

Kan jeg tabe sig uden at tælle kalorier?

Ja, du kan sagtens tabe dig uden at tælle kalorier. Faktisk viser forskning, at det er svært at opnå et varigt vægttab ved at tælle kalorier. I stedet skal du fokusere på at spise en kost af høj kvalitet, så du spiser mindre.

Det vil sige en kost, der er baseret på gode råvarer og som indeholder en tilstrækkeligt mængde af fibre og protein. Det kan f.eks. kylling, æg, fisk, grøntsager, groft brød, frugt, bønner, linser, tørret frugt og nødder.

Kan jeg tabe mig uden at være sulten?

Ja. Du kan tabe dig ved at fokusere på at spise en kost på gode og nærende råvarer - helt uden at du behøver at føle sult. Med den rigtige vejledning fra f.eks. en coach kan du få redskaber til en livsstilsændring, der giver et varigt vægttab.

Vil du gerne tabe dig, anbefaler vi ikke, at du vælger en slankekur, hvor du spiser så lidt, at du er sulten det meste af tiden. Det resulterer bare i, at du, når kuren er slut, overspiser for at kompensere for det traume, din krop har fået efter at have sultet.

Vores blog

Måske er du også interesseret i?

Se flere artikler

Opskrifter

Din inspiration til måltider

Se flere opskrifter