Det fedmefremkaldende samfund

17/5/2022

Samfundet i dag er kendetegnet ved mange forskellige tendenser, idealer og normer, som har en stor effekt på den enkelte. Overordnet kan man sige at samfundet er blevet mere individualiseret, globaliseret og aftraditionaliseret de seneste år. Men kan man også beskrive vores samfund som et fedmefremkaldende samfund?

Det er der meget forskning der tyder på. De seneste år er der sket en stor stigning i antallet af overvægtige i Danmark samt i mange andre lande i verden. Men hvad skyldes denne stigning egentlig? For samtidig med denne udvikling er der også sket et stort skifte i forbindelse med vores viden og bevidsthed omkring vores sundhed og betydningen af motion. Selvom vi godt ved hvad der er sundt og godt for vores krop, så er der stadig nogle tendenser i samfundet, som gør det svært at handle på og prøve at leve efter.

Forskning viser, at én af de samfundsmæssige grunde til, at vi har set og stadig ser en stor stigning i overvægt, er den øget tilgængelighed af mad. I dag er det blevet meget nemmere at få på noget mad. Nærmest lige meget hvor vi befinder os, er der altid mulighed for at få eller købe noget mad. Denne øget tilgængelighed medfører også, at vi bliver fristet til mad meget oftere end tidligere. Derfor er det helt naturligt at det kan være svært at sige nej, og modstå alle de fristelser der møder os i hverdagen. Vores hjerne bliver påvirket af alle disse fristelser, og begynder derfor at sende stimuli om, at nu er det tid til at spise. Så det at se mad hele tiden, har altså en stor effekt på vores lyst til at spise.

I takt med at der er kommet et større fokus på sundhed i samfundet, er der også kommet flere nærende og mættende alternativer til den mere energitætte og forarbejdet mad i supermarkeder, på restauranter mm. Dog viser forskning, at det sunde alternativ stadig er dyrere end de energitætte og mindre nærende fødevarer. Prisen på maden har derfor også en stor indflydelse på stigningen i overvægt, da det er billigere at vælge det energitætte måltid end det der mætter og giver energi i lang tid.

Yderligere bliver vi også mødt med mange “gode tilbud” og rabatter, hvor man f.eks. på tanken eller i supermarkedet kan få tre chokoladebarer til samme pris som hvad to ville koste. Her bliver vi lokket og fristet til at købe mere end vi egentlig behøver, og vi har derfor større tendens til at falde i “salgsfælden” og ender derfor med at spise større portioner end vi egentlig havde lyst til og behov for.

Der er altså meget forskning, der tyder på at der er mange tendenser i samfundet, som gør det sværere at leve et sundere liv og dermed komplicere muligheden for at ændre sin livsstil. Samfundet er gode til at lokke dig i fælden og lade dig lokke af de mange fristelser, og derfor er det også sværere at sige nej tak. Så næste gang du ser et godt tilbud, så spørg lige dig selv om det nu også er et godt tilbud.

Referencer:

Måske er du også interesseret i?

Opskrifter

kærlighed vægttab

Vi er eksperter

Vi har arbejdet med vægttab i rigtig mange år. Forløbet er udarbejdet af nogle af de førende forskere, læger og personer bag de nyeste studier indenfor området. Vi anvender kun metoder, som er funderet i videnskaben.

Læs mere
smiley

Mød holdet

Vi er enormt stolte af de dygtige mennesker, som udgør vores klinik. Med et stort fokus på faglighed og nærvær, har vi sammensat en gruppe eksperter som kan hjælpe dig hele vejen igennem et vægttabsforløb.

Læs mere
telefon hvid

Book din gratis sundhedssamtale

Man kan altid booke en gratis sundhedssamtale med én af vores sygeplejersker, som kan fortælle mere om forløbet og kortlægge om vi er den rigtige valg for dig.

Tilmeld